NAMIRNICE ZA DOBAR SAN

27.10.2020.

 

Dobar san je neverovatno važan za celokupno zdravlje. Može smanjiti rizik od razvoja određenih hroničnih bolesti, održati mozak zdravim i ojačati imuni sistem. Generalno se preporučuje da imate između 7 i 9 sati neprekidnog sna svake noći. Postoje mnoge strategije koje možete koristiti za dobar san, uključujući promene u vašoj ishrani, jer neke namirnice imaju svojstva koja potpomažu bolji san.
Evo 5 najboljih namirnica koje možete da konzumirate pre spavanja kako biste poboljšali kvalitet sna.
 

 

1. Bademi

2. Ćuretina

3. Čaj od kamilice

4. Kivi

Kivi je niskokalorično i vrlo hranljivo voće. Jedna voćka sadrži samo 42 kalorije i značajnu količinu hranljivih sastojaka, uključujući 71% dnevnih potreba za vitaminom C. Obezbeđuje 23% dnevnog unosa vitamina K za muškarce, odnosno 23% za žene. Sadrži pristojnu količinu folata i kalijuma, kao i nekoliko minerala u tragovima. Dalje, jedenje kivija može koristiti vašem digestivnom zdravlju, smanjiti upalu i smanjiti holesterol. Ovi efekti su rezultat velike količine vlakana i karotenoidnih antioksidanata koje sadrže. Prema studijama o njihovom potencijalu da poboljšaju kvalitet spavanja, kivi je takođe jedna od najboljih namirnica za jelo pre spavanja. U četvoronedeljnoj studiji, 24 odrasle osobe su konzumirale dva kivi ja jedan sat pre spavanja. Učesnici su zaspali 42% brže nego kada nisu ništa jeli pre spavanja. Pored toga, sposobnost spavanja tokom noći bez buđenja poboljšala se za 5%, dok se ukupno vreme spavanja povećalo za 13%. Efekti kivija na promociju sna ponekad se pripisuju serotoninu. Serotonin je hemijska supstanca u mozgu koja pomaže u regulaciji vašeg ciklusa spavanja. Takođe se sugeriše da su antiinflamatorni antioksidanti u kiviju, poput vitamina C i karotenoida, delimično odgovorni za njihove efekte na pospešivanje sna.

 

5. Orasi

Orasi obiluju mnogim hranljivim sastojcima, pružajući preko 19 vitamina i minerala, pored 1,9 grama vlakana, u porciji od 30 grama. Orasi su posebno bogati magnezijumom, fosforom, manganom i bakrom. Pored toga, orasi su odličan izvor zdravih masti, uključujući omega-3 masne kiseline i linolnu kiselinu. Takođe, na 30 grama, obezbeđuju 4,3 grama proteina, što može biti korisno za smanjenje apetita. Neki istraživači tvrde da konzumiranje oraha poboljšava kvalitet spavanja, jer su oni jedan od najboljih izvora hrane melatonina. Sastav masnih kiselina oraha takođe može doprineti boljem snu. Pružaju alfa-linolensku kiselinu (ALA), omega-3 masnu kiselinu koja se u telu pretvara u DHA. DHA može povećati proizvodnju serotonina.