CHAMBOURCIN

07.02.2024.

 

Chambourcin je sorta grožđa sa ljubičastom ljuskom. To je hibrid nastao mešanjem francuskih i američkih sorti grožđa, ali ova sorta je u većoj meri dostupna u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji nego u svojoj rodnoj Francuskoj.

To je jedna od najpopularnijih hibridnih sorti grožđa na svetu i posebna je po svojoj tamnoj boji i biljnoj aromi. Vina od Chambourcin sorte često imaju začinjenu notu, sa ukusima crne trešnje i šljive, kao i raznim biljnim karakterima.

 

 

Ova sorta je široko rasprostranjena u srednje-zapadnoj Americi, gde klima generalno nije pogodna za gajenje grožđa, posebno u Misuriju, Indiani, Mičigenu, a takođe je prisutna i u istočnim državama Pensilvanija i Virdžinija. Chambourcin je takođe stigao i do južnijih područja, gde je značajno prisutan u vinogradima Nju Saut Velsa u Australiji, gde se često meša sa Shirazom radi dodavanja boje i dubine.

 

Chambourcin se prilagođava različitim vitikulturnim mezoklimatima. Odlično se odupire bolestima povezanim sa vlagom, posebno pepelnici, pa se stoga gaji u sredinama sa visokim nivoima vlage. Takođe ima visok nivo otpornosti na hladnoću, pa se može naći u severnim delovima Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

 

Tačno poreklo Chambourcina nije poznato, ali se smatra da je rezultat ukrštanja severnoameričkih sorti grožđa sa Siebel hibridima. Iako je njegov hibridni status sprečava da se koristi u francuskim vinima AOC ili IGP nivoa, ova sorta se gaji u značajnim količinama u Nantu, zapadnoj Loari, gde se može koristiti u Vin de Table vinima. Ova regija je najpoznatija po svojim svežim belim vinima Muscadet, koja su daleko od tamnog Chambourcina.

 

Zapravo, glavna upotreba ovog grožđa je zbog boje, koja je dovoljno tamna da vinari mogu da je koriste kako bi poboljšali dubinu mešanih crvenih vina, ne žrtvujući kvalitet voća glavne sorte (često Syrah). Chambourcin se koristi u proizvodnji penušavih crvenih vina i može se naći kao stono vino u suvom stilu i sa umerenim količinama neprevrelog šećera.