UVA DEL FANTINI

12.10.2023.

 

Uva del Fantini (poznata i kao Granadera) je skoro izumrla sorta crnog grožđa koja je jedinstvena za regiju Emilija-Romanja u severnoj Italiji.

 

 

Sortu je 1965. otkrio Luiđi Fantini, poznati proučavalac antikviteta po kome je ona i dobila ime. Fantini je naišao na vinovu lozu dugačku 20 metara, sa stablom obima od 1,2 m. On je tada zabeležio da proizvodi „između 500 i 600 kilograma odličnog crnog grožđa”. Smatra se da je ova loza jedina koja je preživela krizu filoksere.

 

Godine 2000. vinovu lozu je ponovo otkrio Stefano Galli, lokalni entuzijasta, koji je počeo da je uzgaja i neguje. Četiri godine kasnije na nju je skrenuo pažnju Alessandru Gallettiju iz vinarije Podere Riosto, koji je uzeo nekoliko sadnica.

 

U julu 2012, nakon osmogodišnje kampanje Galija i Galetija, nova sorta je odobrena za upotrebu u IGT vinima. U to vreme, zasadi Uva del Fantini pokrivali su samo 0,66 ha, sve u okviru vinograda Podere Riosto.

 

Kako je sorta tek skoro ponovo oktrivena, jako malo se zna o njoj, ali početna ispitivanja sugerišu da ima dobar aromatični intenzitet i potencijal da pravi meka i mirisna vina koja nemaju previše alkohola. Testiranje takođe ukazuje da vina proizvedena od sorte Uva del Fantini možda nemaju sjajnu strukturu ili dugovečnost; međutim, potrebno je vreme da ovo potvrdi ili opovrgne.

 

Zahvaljujući zvaničnom statusu sorte, vino Uva del Fantini može se plasirati na tržište kao IGT. Ova klasifikacija se često koristi kada proizvođači prave vina od grožđa koje nije dozvoljeno u višim DOCG i DOC klasifikacijama.

 

Podere Riosto proizvodi dve vrste vina od Uva del Fantini: jednovrstno Vecchio Riosto – meko, voćno crveno sa crvenim voćem i cvetnim aromama kao što su jagode i ruže – i mešano penušavo roze u kojem se Uva del Fantini meša sa merloom i barberom. U početku su dva vina Podere Riosto klasifikovana kao Vino da Tavola, ali pošto je Uva del Fantini zvanično priznata, označena su kao IGT.

 

Uparivanje sa hranom

 

Uva del Fantini dobro ide uz:

  • Lazanje
  • Krompir dofine
  • Pileći kari na bazi paradajza