MAKOLI

10.05.2023.

 

Makgeolli (izgovara se Makoli) je korejsko vino od sirovog pirinča. Mlečne je i sivobele boje, viskozno, a takođe i blago svetlucavo. Ima gorko-slatki ukusi blago je oporo. Tradicionalno se pravio u potpunosti od pirinča.

Komercijalne verzije često koriste pšenicu uz pirinač ili u potpunosti zamenjuju pirinač. Komercijalne verzije takođe imaju tendenciju da sadrže šest do devet procenata alkohola, dok tradicionalne verzije dostižu 12 do 18 procenata.

Pirinač se kuva sa fermentnom starter kulturom koja se zove nuruk. Ovo je brza fermentacija u jednom koraku u trajanju od sedam do deset dana.

Ovo piće može se napraviti u kućnim uslovima i kao dnevno piće kao i piće za posebne prilike.
 
 

Sool potkategorije

Makgeolli je nefiltrirana verzija pića Wonju. Yakju ili Cheongju su nazivi za filtrirano, prečišćeno piče Wonju, koji je vrsta Sool-a.. Sool je opšti korejski izraz za alkoholna pića pravljena pretežno na bazi pirinča i koja su u nazivu označena sufiksom -ju. Postoji veliki broj drugih potkategorija i stilova uključujući destilovani soju i pojačani gwahaju.
 

Istorija proizvodnje

Naziv Makgeolli se prevodi kao "grubo filtriran". Njegova potrošnja je dokumentovana još pre više od 2.000 godina, što ga čini najstarijim poznatim alkoholnim pićem u Koreji.
Istorijski gledano, to je bilo piće farmera i manje bogatih, napravljeno od žitarica i konzumirano tokom pauza u radu. Tradicionalno napravljen, veoma je hranljiv i može se posmatrati kao zamena za činiju pirinča.
Zabrana pravljena Makgeolli pića u kućnim uslovima bila je na snazi tokom 20. veka zbog nestašice pirinča, odnosno gladi i rata. Ovo je koncentrisalo proizvodnju u veće poslove, gde su kvantitet i efikasnost imali prednost nad kvalitetom.
Rezervoari od nerđajućeg čelika zamenili su tradicionalne glinene posude. Aspartam je takođe uveden kao zaslađivač.
Uočeni lošiji kvalitet i pojam pića za siromašne značili su da je poslednjih decenija popularnost Makgeollija opala. Ali nedavno je došlo do oživljavanja kvalitetne, zanatske proizvodnje Makgeollija u Koreji, dok izvan Koreje postoje jedan ili dva zanatska proizvođača.