PET IZVANREDNIH ZAČINSKIH BILJAKA

17.09.2020.

 

 

Ako volite da kuvate, možda ponekad imate dilemu kojim začinskim biljkama dopuniti jelo. I dok eksperimentisanje sa začinima može biti zanimljivo, predlažemo vam pet izvrsnih začinskih biljaka koje se lako gaje, kao i savete u kojim jelima da ih koristite.

 

Bosiljak

 

Iako je bosiljak najčešće povezan sa italijanskom ili tajlandskom kuhinjom, on potiče iz Indije.

Narodne priče kažu da je bosiljak bio simbol ljubavi i plodnosti u Italiji, a u Rumuniji je običaj da mladić, kada se veri, nosi grančicu bosiljka.

 

Kako se uzgaja bosiljak?

 

Bosiljak je biljka zahvalna za gajenje. Možete da kupite nekoliko malih bosiljaka i zasadite u veću saksiju. Pobrinite se da dobija dosta sunca i vode. Bosiljak ne toleriše mraz, tako da ga stavite u zatvoreni prostor kada je hladno.

Kada budete kuvali sa svežim listovima bosiljka, obrišite ih vlažnim ubrusom, a svež može da se čuva do četiri dana u frižideru, u kesi.

 

Upotreba bosiljka

 

Bosiljak je najbolji prijatelj paradajzu. Skoro svako jelo koje ima paradajz će biti bolje od mrvice bosiljka. Ova biljka dopunjuje širok asortiman jela, uključujući meso, živinu, ribu, supe i salate, i naravno sos pesto đenoveze.

Bosiljak je takođe svestrana biljka i ima koristi i van kuhinje. Dodajte nekoliko svežih listova u kadu za osnažujuću kupku. Da biste se otarasili komaraca, spalite nekoliko grančica bosiljka. Takođe, saksija sa bosiljkom na kuhinjskom prozoru će oterati muve.

 

Majoran

 

Majoran ima dugu istoriju. Stari Grci i Rimljani su krunisali venčane parove vencima majorana, koji su simbolisali ljubav, čast i sreću. Kod starih Egipćana, majoran se smatrao simbolom sreće.

 

Kako se uzgaja majoran?

 

Majoran uspeva u suvim predelima i raste u visini od 2 do 4 metra. Bez obzira na ovu visinu, majoran, dok je još mali, može da se uzgaja i u kućnim uslovima.

Tokom hladnih meseci smestite ga na sunčan prozor, a premestite napolje kada prođe opasnost od mraza, ukoliko imate dvorište ili terasu.

 

Upotreba majorana

 

Majoran se smatra "srcem i dušom" mediteranske kuhinje. Ova biljka, koja se najčešće koristi sveža, je odličan dodatak mnogim jelima, kao što se supe, čorbe, paprikaši, povrća, punjenja i salate. Majoran je takođe ključni sastojak za punjenje živine.

Sušeni majoran možete koristiti za spremanje sosova i dobar je za paprikaše na tihoj vatri.

Majoran se takođe koristi u parfemima i mirisnim kupkama.

 

Menta (Nana)

 

Menta je mirisna, izdržljiva biljka koja se može koristiti u mnogim napicima, sosovima, jelima od povrća i desertima.

Menta igra veliku ulogu u grčkoj mitologiji. Prema legendi, Menta je bila grčka nimfa i Hadova ljubavnica, na koju je njegova žena Persefona u besu bacila čini, pretvarajući je u biljku. Legenda dalje kaže da Had nije mogao da poništi te čini, ali je mogao da ih ublaži tako što je Menti dao prijatan miris.

U kasnijim vremenima, menta je smatrana simbolom gostoprimstva.

 

Kako se uzgaja nana?

 

Menta nije pogodna za rast u zatvorenom prostoru, jer može brzo prerasti bilo koju saksiju. Gajenje nane u bašti je jednostavno, jer ona praktično raste sama.

Menta preferira delimični zaklon od sunca i vlažnu, umereno bogatu zemlju, ali će takođe rasti i u potpunoj senci i na potpunoj izloženosti suncu. Da biste podstakli regeneraciju, kidajte krajeve stabljike svakog proleća.

 

Upotreba nane

 

Nana je najbolja za sosove. Lišće nane se može dodati u napitke i deserte kao dekoracija. Nana ima odličnu aromu za sladoled, čokolade i druge deserte. I naravno, od nje se pravi osvežavajući čaj.

 

Ruzmarin

 

Ruzmarin je član porodice mente i obično prirodno raste na mediteranskoj obali. Takođe raste i u područjima u Francuskoj, Španiji i Portugalu.

Ruzmarin je simbol uspomena i prijateljstva, a često ga nose i parovi koji se venčavaju kao znak ljubavi i vernosti.

U srednjem veku se verovalo da ruzmarin štiti od zlih duhova i noćnih mora. Ruzmarin je spaljivan, konzumiran ili nošen kako bi se izbegli neugodni mirisi i vračanja.

 

Kako se uzgaja ruzmarin?

 

Ruzmarin je višegodišnja biljka koja dobro raste u toplim klimatskim uslovima. Osetljiv je na mraz pa se u krajevima koji nemaju toplu klimu može uzgajati kao jednogodišnja biljka.

Ruzmarin se može uzgajiti u zatvorenom prostoru, a tokom toplijih meseci iznesite ga napolje. U proseku raste do visine do 1.5m.

 

Upotreba ruzmarina

 

Ruzmarin ide uz meso, krompir i hleb. Uobičajeni je sastojak marinada i supa. Ruzmarin takođe daje osvežavajući ukus letnjim napicima, kao što su ledeni čaj ili limunada.

Kada koristite svež ruzmarin, uklonite lišće sa stabljike i isecite ih na manje delove pre nego što ga dodate u jelo.

Sušeni ruzmarin može se naći u većini prodavnica prehrambenih proizvoda.

Ruzmarin se koristi i u drugim proizvodima za domaćinstvo, kao što su šamponi, dezinfekciona sredstva i potpuri. Koristi se takođe i protiv moljaca.

 

Timijan

 

Timijan datira iz drevne Grčke, gde je simbolizovo hrabrost.

Rimski vojnici kupali su se u vodi sa timjanom da bi dobili energičnost, hrabrost i snagu.

U srednjem veku, dame su ušivale struk timijana na odeću vitezova za hrabrost.

 

Kako se uzgaja timijan?

 

Timijan najbolje raste u toploj, suvoj klimi, mada će, iako naviknut na toplo vreme, i dalje uspevati u bašti.

Pošto je timijan snažna biljka, ne treba mu puno vode ili đubriva. Ako želite da ga gajite u zatvorenom prostoru, koristite saksiju sa dobrom drenažom i stavite ga na prozor.

 

Upotreba timijana

 

Timijan je sastavni deo Bouquet garni i Herbes de Provence miksa sušenih začinskih biljaka.

Ova biljka se često koristi sušena, ali u svežem obliku daje više ukusa jelima i takođe je atraktivna dekoracija. Pre upotrebe svežeg timijana, uklonite sivkasto lišće sa stabljike.