VINO ALBAROLA

10.08.2022.

 

Albarola (ili Albarola Bianca) je italijanska sorta belog grožđa od koje se pravi vino. Najpoznatija vina koja karakterišu ovu sortu potiču iz nekoliko malih zaštićenih područja u Liguriji na severozapadu.

 

 

Zapravo, oko 90 odsto od 1.400 hektara zasada u Italiji nalazi se u Apuliji na jugu zemlje a mala količina se takođe uzgaja i u Toskani.

 

Albarola u vinima uglavnom nikada ne igra glavnu ulogu. U Liguriji, konkretno u oblasti Cinque Terre može da čini deo suvih belih mešavina  Takođe se može koristiti u retkoj verziji pasita od sušenog grožđa (slatko desertno vino) pod nazivom Cinque Terre Sciacchetra. Oba stila mogu uključivati do 40 procenata ili Albarola i/ili Vermentino grođža i do 60 procenata sorte Bosco. Pošto je relativno neutralnog ukusa, Albarolo se retko flašira kao sortno vino.

 

Cinque Terre vina su verovatno najpoznatija po svojoj povezanosti sa lepotom regiona, a ne bilo kakvim inherentnim karakteristikama sorte. U dobrim primerima, grožđe Albarola može razviti arome meda, parfema kao i cvetne arome.

 

Pošto je teren strm, vinogradarstvo se uvek obavlja ručno, a prinosi su mali – vina, samim tim, mogu biti skupa. Iako slatka vina mogu dobro da stare, suvo je najbolje piti u roku od tri godine od berbe.

 

 

Albarola protiv sorte Bianchette Genovese

Postoji dosta neslaganja oko toga da li su ove dve varijante identične ili različite. Bianchetta Genovese („belo grožđe iz Đenove“) je upravo ona vrsta generičkog imena koje se koristi za više sorti. U Liguriji se tretiraju kao različite sorte.

Oba su imenovana (zajedno sa Vermentinom) kao obavezno grožđe koje mora činiti 60 procenata mešavine Bianco, Spumante ili Passito, bilo samostalno ili u kombinaciji.

 

Uparivanja sa hranom za Albarolu

Uparivanje sa hranom uključuje sledeća jela:

  • Sveži inćuni sa krompirom i paradajzom
  • Testenina sa pestom od bosiljka i pinjolom
  • Crema di castagne con uvetta e pinoli (krem od kestena sa suvim grožđem i pinjolima)