ORAŠASTI PLODOVI I SUVO VOĆE KOJE TREBA DA UVRSTITE U SVOJU ISHRANU

10.03.2021.

 

Suvo voće i orašasti plodovi su odličan izvor proteina, vitamina, minerala, dijetetskih vlakana i idealna zamena za visokokalorične grickalice. Stručnjaci preporučuju da u svoju ishranu uvede suvo voće poput kajsija, i orašaste plodove poput oraha i pistaća kako biste ostali zdravi.

 

 

Bademi

Zdrava zamena za visokokalorične grickalice, bademi su bogati antioksidantima i nemaju ni malo holesterola, a takođe su među najboljim izvorima vitamina E. Poznato je da pomažu kod respiratornih problema i srčanih bolesti, a osim toga su odlični za kosu, kožu i zube.


Indijski orah

Ovi orašasti plodovi odličini su po zdravlje i bogat su izvor vitamina E i B6. Indijski orah je posebno bogat nezasićenim mastima - kategorija masti koja je povezana sa manjim rizikom od prevremene smrti i srčanih bolesti. Takođe mogu se koristiti kao dodatak mnogim jelima dajući im bogatu teksturu i ukus.

 

Suvo grožđe

Suvo grožđe je dehidrirano grožđe i može da se koristi u pripremi slatkih i slanih jela. Dobro je po zdravlje i poznato je da smanjuje kiselost organizma i pomaže u varenju.

 

Orasi

Ovo orašasto voće izuzetno je hranljivo. Sadrži bitne omega-3 masne kiseline, dijetalna vlakna, proteine, antioksidante, vitamine i minerale. Orah je takođe dobar za mozak jer hranljive materije koje se nalazi u njemu, uključujući polinezasićene masti, polifenole i vitamin E, mogu pomoći u smanjenju oksidativnog oštećenja i upale u mozgu.


Pistaći

Pistaći su dobri za srce jer pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola. Takođe pomažu u prevenciji dijabetesa i jačanju imuniteta.
 

Urme

Koriste se u pripremi različitih vrsta slatkih jela, a mogu se konzumirati i samostalno. Ovo voće je bogato vitaminima, proteinima, mineralima i prirodnim šećerom i dobro je za sistem za varenje, kao i u lečenju anemije.
 

Suve kajsije

Suve kajsije obezbeđuju 47% dnevnih potreba za vitaminom A u jednoj porciji i dobar su izvor kalijuma, vitamina E i bakra. Vitamin E, kao i svi antioksidativni vitamini (A i C), od vitalne su važnosti u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ovo je posebno važno leti, kada je sunce najjače. Suve kajsije su korisne za kožu, oči i imuni sistem.