KSINOMAVRO

21.09.2022.

 

Ksinomavro (Xinomavro) je sorta crnog grožđa koja se uzgaja u severnoj Grčkoj. U manjem obimu se uzgaja i u Severnoj Makedoniji.

 

 

Sorta je visoko cenjena u svojoj matičnoj Grčkoj kao najbolje crno vino koje zemlja može da ponudi. Sa svojim karakteristično visokim taninom i kiselinom, Ksinomavro je strukturno jedno od najvećih crnih vina na Mediteranu, a i u Evropi.

 

Sama reč Ksinomavro je spoj grčkih reči za kiselinu i crnu boju, što zapravo govori o ukusu i strukturi vina koje se dobija od ove sorte. Mlada vina ostaju verna svom imenu, iako Ksinomavro vina mogu graciozno da stare mnogo godina. Klasične karakteristike ukusa uključuju suvu šljivu, jagodu i sušeni paradajz.

 

Samo grožđe je plavo-crne boje i raste u zbijenim grozdovima. Veličina zrna varira u različitim klonovima Ksinomavra, ali sve vinove loze kasno sazrevaju i nestalne su prirode. Vreme može igrati veliku ulogu u kvalitetu Ksinomavra.

 

Selo Nausa je najbitnije područje koje se vezuje  ovom sortom, jer se od njihovih vina zahteva da budu 100-postotni Ksinomavro. Ovo se veoma poštuje, a zajedno sa vinima iz Nemeje sa poluostrva Peloponez, smatraju se najvećim crvenim vinima u Grčkoj.

 

Mnogo je poređenja sa čuvenim vinima Barolo iz Pijemonta, Italija. Bilo je čak i ranije sugestija o mogućoj vezi između Ksinomavra i Nebbiola. što je dokazano DNK testiranjem.

 

Ksinomavro je zasađen širom kontinentalne Grčke. Koristi se u proizvodnji vina u raznim drugim područjima, uključujući Rapsani u podnožju planine Olimp. Ovde se meša sa sortama Stavroto i Krassato da bi se dobilo gusto crno vino punog tela.

 

U drugim mestima, sorta se meša sa više internacionalnih sorti kao što su Merlot i Sirah u pokušaju da ublaži svoju strogu prirodu i privuče širu publiku. Ovo je dozvoljeno samo pod regionalnim oznakama "zaštićeno geografsko područje" jer mnogi zagovornici sorte veruju da ne bi trebalo da se „razblažuje“.

 

Sazrevanje hrasta može pomoći da se ukroti Ksinomavro, ali je potrebna pažnja jer može preplaviti vino. U nekim krugovima upotreba hrasta se izbegava, a umesto toga se koristi lokalno uzgojen orah jer ne daje uočljiv ukus.

 

Uparivanje Ksinomavra sa hranom uključuje:

  • Teleći paprikaš sa lukom (stifato)
  • Vekne od mesa
  • Kofta od jagnjetine, oraha i pinjola