VRSTE VINA

29.09.2021.

 

Vino se pravi od grožđa, ali ne od tipičnog grožđa koje možete pronaći u prodavnici već od vinskog grođža. Vinsko grožđe (latinski naziv: Vitis vinifera) ima debelu ljusku, sitno je, slatko i sadrži semenke.

U nastavku pročitajte više o najčešćim vrstama vina.

 

 

Cabernet Sauvignon

 

Stil: Crveno vino punog tela

Opis: Cabernet Sauvignon je crveno vino punog tela, čije je grođže koje je najpre uzgajano u regionu Bordoa. Danas je to najpopularnija sorta vina na svetu. Vina su punog tela sa jakim taninima i dugotrajnom završnicom, uglavnom zahvaljujući višim nivoima alkohola i tanina koji često prate ova vina.

Uparivanje sa hranom: jagnjetina, govedina, dimljeno meso, francuski, američki, čvrsti sirevi.

 

Syrah

 

Stil: Crveno vino punog tela

Opis: Sira (Syrah) (poznato i kao Shiraz) je crveno vino punog tela čije je grođže najviše uzgajano u dolini Rone u Francuskoj i Australiji. Vina imaju intenzivan voćni ukus i tanine srednje težine. Syrah se obično meša sa Grenache-om i Mourvedre-om kako bi se stvorila mešavina crvene Rone.

Uparivanje sa hranom: jagnjetina, govedina, dimljeno meso, mediteranski, francuski i američki čvrsti sirevi

 

Pinot Noir

 

Stil: Crveno vino lakšeg tela

Opis: Pinot noir je suvo vino, svetlo crvene boje čije je grožđe najviše posađeno u Francuskoj. Vina obično imaju veću kiselost i meku, glatku završnicu sa niskim taninom.

Uparivanje sa hranom: piletina, svinjetina, teletina, pašetina, suhomesnato, francuski, nemački, krem sosevi, meki sirevi, srednje čvrsti sirevi, orasi.

 

Chardonnay

 

Stil: Belo vino srednjeg do punog tela.

Opis: Chardonnay je suvo belo vino punog tela čije je grođže prvi put u velikim količinama posađeno u Francuskoj. Kad odleži u hrastovim buradima, Chardonnay će imati začinske note burbona. Vina koja nisu ležala u hrastovim buradima su lakša i začinjenija sa ukusom jabuke i citrusa. Chardonnay je belo grožđe Burgundije.

Uparivanje sa hranom: jastog, rakovi, škampi, piletina, svinjetina, pečurke, francuski, krem sosevi, meki sirevi, srednje čvrsti sirevi.

 

Sauvignon Blanc

 

Stil: Belo vino lakog do srednjeg tela

Opis: Sauvignon Blanc je suvo belo grožđe koje je prvi put u velikim količinama sađeno u Francuskoj. Vina su trpka, tipično sa biljnim, „zelenim“ voćnim ukusima.

Uparivanje sa hranom: riba, piletina, svinjetina, teletina, meksički, vijetnamski, francuski, kozji sir sa koricama, orašasti sirevi

 

Pinot Grigio

 

Stil: Belo vino lakog tela

Opis: Pinot Grigio je suvo belo grožđe svetlog tela koje se obilno sadi u Italiji, ali i u Francuskoj i Nemačkoj. Vina su laka do srednje težine i laka za piće, često sa gorkim ukusom na nepcu (gorki badem, kinin)

Uparivanje sa hranom: Salata, delikatna poširana riba, lagani i blagi sirevi

 

Riesling

 

Stil: Cvetno i voćno aromatično belo vino koje dolazi sa promenljivom slatkoćom. Neki proizvođači odlučuju da ne fermentiraju sav šećer od grožđa i zato prave vino u stilu „bez sušenja“.
Opis: Uvek sa visokim sadržajem kiseline, kada se pravi kao stono vino, rizlingi mogu biti skladno slatki (slatko-kiseli) ili suvi (veoma kiseli).
Uparivanje sa hranom: piletina, svinjetina, patka, ćuretina, suhomesnato meso, indijski, tajlandski, vijetnamski, marokanski, nemački, oprani sir i fondue