DAN SVETOG PATRIKA

14.03.2017.

Kakvi su običaji u Irskoj za taj praznik...

 

Irski nacionalni praznik, dan Svetog Patrika, slavi se 17. marta.

Skoro svi su čuli za ovaj praznik, ali verovatno malo ko zna ko je bio Sveti Patrik, kakvi su običaji u Irskoj za taj praznik, zašto detelina...

Za početak, Sveti Patrik uopšte nije bio Irac. Rođen je oko 385. godine u Škotskoj, a roditelji su mu bili hrišćani.

Nije mario za nauku i veru, sve dok ga nisu oteli irski gusari i prodali ga kao roba u Irsku. Bio je određen za pastira, pa je tako na pašnjacima uz stada ovaca postao pobožan i počeo da se moli Bogu. Prema legendi, javio mu se glas koji mu je rekao da pobegne. Pronašavši način da dođe na piratski brod, vratio se nazad u Britaniju, gde je ponovo bio sa svojom porodicom. Međutim, posle nekog vremena, u snu mu se obratio Irac koji mu je dao pismo u kojem je pisalo: „Molimo te, vrati se i budi opet s nama”, što je on shvatio kao Božji poziv. Postao je sveštenik a zatim i biskup i vratio se u Irsku, gde je ostao do kraja života pokušavajući da irski narod preobrati u hrišćane. Zahvaljujući njemu, Irska je jedna od retkih zemalja gde je hrišćanstvo prihvaćeno bez proliivanja krvi.

Umro je 461. godine, kod irskog grada Douna, a nakon smrti dugo je ostao zaboravljen. Tek vekovima kasnije proglašen je za sveca, zaštitnika Irske.

Prema pričama, Sveti Patrik koristio je detelinu sa tri lista kako bi objasnio sveto trojstvo u hrišćanstvu. Četvrti list predstavlja božju milost, odnosno sreću jer su takve deteline vrlo retke.

Još jedan mit o Svetom Patriku kaže da je on prognao sve zmije iz Irske. Međutim, prema tvrdnjama naučnika, tamo ih nikad nije ni bilo jer je Irska okružena vodama koje su suviše hladne da bi zmije mogle da pređu iz Britanije.

Dan svetog Patrika nas uglavnom asocira na pivo, hranu, irsku muziku i zabavu. Irci, pak, Dan svetog Patrika smatraju religioznim praznikom koji slave u crkvi a popodne u krugu porodice. Tek od 1995. godine Dan svetog Patrika počinje da se koristi u turističke svrhe kao promocija Irske.

Sveti Patrik je takođe zaštitnik i Nigerijaca, inženjera i ljudi koji se boje zmija.

Zato obucite nešto zeleno (detalji se ne računaju), jer prema verovanju ako ne uštinete onoga ko ne nosi nešto zeleno nećete imati sreće, i počastite sebe irskim pivom, likerom ili viskijem iz naše bogate ponude - Guiness, Franciscan Well, Baileys, Jameson, Bushmills, Tullamore Dew...