FALANGINA

12.02.2023.

 

Falangina je staro italijansko belo grožđe, koje navodno vodi poreklo iz Grčke. Takođe se kaže da je Falangina sorta grožđa iza Falernijana, najpoznatijeg vina rimske antike i inspiracije za Falerno del Massico (jedno od vodećih vina u enologiji Kampanije). Ogromno interesovanja za Falanginu pojavilo se od početka ovog veka, a sada postoji ceo pokret koji želi da vrati reputaciju ovog nekada veoma poštovanog grožđa.

 

 

Većina Falangina zasada se nalazi u Kampaniji, u južnoj Italiji. Vinova loza uspeva u poroznim vulkanskim zemljištima oko Vezuva i toploj mediteranskoj klimi. Grožđe je ima ljusku žute boje i premazano je tankim slojem zaštitnog voska.

 

Kao vino, Falangina može imati blagi miris bora, ali je poznatija po svojim aromama citrusnog cveta, posebno gorke pomorandže. Na nepcu obično pokazuje klasične arome jabuke i kruške, u zavisnosti od toga gde se uzgaja, sa začinskim ili mineralnim notama.

 

Iako je sve više u modi, Falangina još uvek nije mnogo sađena van Kampanije. Ima je malo u Pulji i Abrucu, ali još nema međunarodne proizvodnje. Falangina se često meša sa drugim autohtonim italijanskim sortama ili proizvodi kao slatko pasito vino, ali sortni izrazi ovog zanimljivog grožđa postaju sve popularniji.

 

Postoje najmanje dve podvrste Falangine - Falanghina Flegrea i Falanghina Beneventana sa malo drugačijim organoleptičkim svojstvima, iako se često mešaju i označavaju kao generički Falangina. Najpoznatije proizvodne zone nalaze se severno od Napulja.

 

Uparivanje hrane sa Falanginom

  • Falangina vina najbolje idu uz:
  • Pica sa kruškom, orasima i rukolom
  • Hrskava govedina sa pomorandžom i brokolijem kuvanim na pari
  • Pečeni pileći bataci sa crvenom paprikom