VINO SYRAH

10.11.2021.

 

Kada je Syrah (Si-Ra) vino stiglo u Australiju iz rodne Francuske, australijski vinari su ga nazvali Shiraz (Shi-RAZ), umesto po izvornom imenu grožđa, Sira.

 

 Bez obzira kako ga vi zovete, Syrah je jedno od najtamnijih crvenih vina na tržištu. Syrah je vino sa velikom količinom tanina, i poznato je po punom telu, što znači da se njegova težina oseća u ustima. Ovo vino karakterišu ukusi bobica, bibera, duvana, pa čak i dimljenog mesa. I dok je Syrah savršena pratnja uz meso, ono zapravo jako dobro ide sa bilo čime, pa se može piti uz bilo koju hranu. Veliki bonus za ovo vino je i što je zbog visokog nivoa tanina jedno od vina sa najvišim nivoom antioksidanata koji su dobri za zdravlje.

Postoji nekoliko legendi povezanih sa pojavom Syrah vina – jedna od njih kaže da je rimski imperator sadio grožđe u Francuskoj još 280. godine, a po drugoj legendi vinar iz Irana, gde se navodno ovo grožđe rodilo, doneo je vinovu lozu u Marsej u Francuskoj 600 godina pre nove. Bez obzira kako je grožđe zapravo stiglo u Francusku, dovoljno je reći da je tamo već dugo, i da je Francuska zemlja koja ga je proslavila.

Syrah vino je postalo poznato u osamnaestom veku u dolini Rone u Francuskoj. I dok su mnogi drugi regioni pravili vino mešajući različite vrste crnog grožđa, Severna Rona je stvarala crveno vino isključivo od Syrah grožđa.

Sve veća popularnost Syrah vina privukla je nekoliko vinara iz drugih regiona sveta da posete Ronu i vide kako se ovo vino pravi. Jedan od njih bio je i Džejms Bazbi, koji se smatra ocem australijske vinske industrije, a koji je 1832. godine posetio Francusku i odneo Syrah vinovu lozu u Australiju. Tamo je otkrio koliko se sama biljka dobro ponaša i daje dobro vino pa su vinari počeli da je sade u velikim količinama. Danas je Shiraz najpopularnije crveno vino u Australiji.