HIHVI (KHIKHVI)

12.10.2022.

 

Hikvi (Khikhvi) je sorta belog grožđa koja se uzgaja u Gruziji, posebno u regionu Kaheti. Zajedno sa sortama Kaciteli (Rkatsiteli) i Micvane (Mtsvane) smatra se jednom od tri najbolje sorte a može se koristiti za širok spektar stilova vina.

 

Od 2004. godine zabeležen je samo jedan hektar u celoj zemlji. Zasadi su značajno porasli od sredine 2010-ih, a sorta postaje sve popularnija i među vinarima i među potrošačima.

 

„Konvencionalna“ suva vina su aromatična i cvetna. Grožđe se takođe može koristiti za veoma tradicionalna, visokokvalitetna vina napravljena u kvevri (velikoj amfori od terakote), sa aromama zrelog svežeg voća i sušenog voća. Neki proizvođači smatraju da su najbolja vina koja sazrevaju do pet godina pre puštanja u prodaju.

 

 

Od Hikhvija se prave i veoma dobra poluslatka i slatka desertna vina, mada su sada manje uobičajena. Pojačana vina se mogu proizvoditi pod geografski zaštićenim područjem Kardenahi.

 

Većina zasada nalazi se na desnoj obali reke Alazani, na istoku-jugoistoku područja. Vinova loza ima velike listove koji su trostruki i skoro kružni.

 

Grozdovi su kupasti i umereno rastresiti. Nivo useva je relativno nizak (50 procenata niži od Kacitelija), ali sorta može da dostigne veoma visok nivo šećera. Nasuprot tome, nivoi kiselosti su umereni. Bobice su srednje veličine, zelenkasto žute boje, sa tankom ljuskom.

 

Grožđe pupi u prvoj polovini aprila. Produženo cvetanje – 11 dana do zametanja plodova – znači da sorta nosi rizik. Za poređenje, Kaciteli traje samo 2 do 3 dana. Grožđe rano sazreva od početka septembra do druge polovine meseca. Kao takvo se preporučuje za veće nadmorske visine i hladnije lokacije. Kao i Micvane, sorta je sklona pepelnici.

 

Sorta je poznata kao Jananura u nekim delovima Kahetija. Smatra se da ovo ime potiče od malog zaseoka Janaani. Poreklo imena Hihvi, kako je registrovano u Međunarodnoj organizaciji za lozu i vino, nije poznato.