ZDRAVSTVENE KORISTI OD JOGURTA

20.08.2020.

 

 

Jogurt je namirnica koju ljudi konzumiraju stotinama godina. Veoma je hranljiv, a redovno konzumiranje može ojačati vaše zdravlje.
 

Šta je jogurt i kako se pravi?

 

Jogurt je mlečni proizvod koji nastaje bakterijskom fermentacijom mleka. Bakterije koje se koriste za pravljenje jogurta nazivaju se "kulturama jogurta", koje fermentiraju laktozu, prirodni šećer koji se nalazi u mleku. Ovim procesom nastaje mlečna kiselina, supstanca koja uzrokuje zgrušavanje mlečnih proteina, što jogurtu daje jedinstveni ukus i teksturu. Jogurt se može praviti od svih vrsta mleka.

 

 

Koje su zdravstvene koristi od jogurta?

 

1. Bogat je važnim hranljivim sastojcima

Jogurt sadrži gotovo svaki hranjivi sastojak koji vam je potreban. Poznat je po tome što sadrži puno kalcijuma, minerala potrebnog za zdrave zube i kosti. Samo jedna šolja osigurava 49% vaših dnevnih potreba za kalcijumom. Takođe ima visoksadržaj vitamina B grupe, posebno vitamina B12 i riboflavin, koji mogu zaštititi od srčanih bolesti i određenih urođenih oštećenja neuralne cevi. Jedna šolja takođe obezbeđuje 38% vaše dnevne potrebe za fosforom, 12% za magnezijumom i 18% za kalijumom. Ovi minerali su neophodni za nekoliko bioloških procesa, kao što su regulisanje krvnog pritiska, metabolizma i zdravlja kostiju.

Jogurt prirodno ne sadrži vitamin D, ali se s njim obično obogaćuje. Vitamin D promoviše zdravlje kostiju i imunološkog sistema i može smanjiti rizik od nekih bolesti, uključujući srčane bolesti i depresiju.

 

2. Ima visok sadržaj proteina

Jogurt daje impresivnu količinu proteina, sa oko 6 grama na 100grama. Dokazano je da protein podržava metabolizam povećanjem potrošnje energije odnosno broja kalorija koje sagorite tokom dana. Unos dovoljne količine proteina takođe je važan za regulaciju apetita, jer povećava proizvodnju hormona koji signaliziraju sitost. To može automatski smanjiti ukupan broj kalorija koje unosite, što je korisno za kontrolu težine. U jednom istraživanju, ispitanici koji su jeli jogurt bili su manje gladni i konzumirali su 100 manje kalorija tokom večere, u poređenju sa onima koji su jeli grickalice sa manje proteina sa istom količinom kalorija.

 

3. Neke vrste poboljšavaju varenje

Neke vrste jogurta sadrže žive bakterije ili probiotike koji su ili bili deo starter kulture ili dodavani nakon pasterizacije. Oni mogu poboljšati varenje. Nažalost, mnogi jogurti su pasterizovani, što je termička obrada koja ubija korisne bakterije. Da biste osigurali da vaš jogurt sadrži efikasne probiotike, potražite onaj koji sadrži žive, aktivne kulture.

 

4. Može da ojača vaš imuni sistem

Redovno konzumiranje jogurta - posebno ako sadrži probiotike - može ojačati vaš imuni sistem i smanjiti verovatnoću da se razbolite. Dokazano se da probiotici smanjuju upalu, izazvanu od strane nekoliko vrsta bolesti, od virusnih infekcija do poremećaja creva. Istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima probiotici mogu takođe pomoći da se smanji pojava, trajanje i jačina prehlade. Štaviše, svojstva jogurta za jačanje imuniteta delimično su posledica magnezijuma, selena i cinka. Jogurti obogaćeni vitaminom D mogu još više ojačati imuno zdravlje.

 

5. Može zaštititi od osteoporoze

Jogurt sadrži neke ključne hranljive sastojke za održavanje zdravlja kostiju, uključujući kalcijum, protein, kalijum, fosfor i ponekad vitamin D. Svi ovi vitamini i minerali posebno su korisni u sprečavanju osteoporoze koja je uobičajena kod starijih osoba. Istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje najmanje tri obroka mlečne hrane, poput jogurta, može pomoći u očuvanju koštane mase i snage.