RAZLIKA IZMEĐU VISKIJA I BURBONA

30.01.2020.

 

 

Možda ste već čuli da je svaki burbon viski, ali da nije svaki viski burbon. Ako pijete viski, a posebno ako pijete burbon, morate znati šta to znači.
Po definiciji, viski je destilovani alkohol dobijen od fermentisanog zrnevlja žitarica (pšenica, ječam i kukuruz) koji stari u drvenim bačvama. Pravi se širom sveta, a najpopularniji su škotski, irski i američki viski. Najpoznatiji američki viski je burbon, koji ima posebnu definiciju, odnosno mora zadovoljiti sledeće uslove:

  • Mora biti proizveden u Americi.
  • Mora sadržati 51% kukuruza.
  • Bačve u kojima stari moraju biti od hrastovine i zagaravljene (unutrašnjost bačve se zapali na kratko kako bi se stvorio sloj gareži).
  • Mora biti destilovan do jačine od 80%, sipan u bačve na jačini od 62.5% i flaširan na jačini od 40% alkohola.
  • Ne smeju mu se dodavati boje, ukusi niti ikakvi aditivi.

 

Kako se pije burbon?


Burbon se obično služi čist, razređen sa malo vode, preko kockica leda, mešan sa sodom, ili u koktelima kao što su Manhattan, The Old Fashioned, The Whiskey Sour i The Mint Julep. Takođe može da se koristi za kuvanje, a najpoznatiji burboni su Jim Beam, Maker's Mark i Wild Turkey.

 

Jim Beam Burbon

 

Kako se pravi koktel The Whiskey Sour?

 

Sastojci:
20ml svežeg soka od limuna
20ml sirupa od šećera (pola šećer pola voda)
45ml burbona
Sve sastojke sipati u šejker napunjen ledom. Promućkati pa sipati u čašu sa novim ledom. Ukrasiti sa kandiranom trešnjom i/ili kriškom limuna.