ISTORIJA POZNATIH KOKTELA

21.04.2017.

Kako su neki od najpoznatijih koktela dobili ime...

 

Kako su nastali neki od najpoznatijih koktela i zašto nose to ime?

 

Martini


Ljubitelji Martinija ne slažu se u tačnom odnosu džina i suvog vermuta koji čine ovaj prozirni koktel, ali takođe i pravo poreklo martinija može biti predmet debate. Neki tvrde da je suva verzija starijeg koktela Martinez, koji je dobio naziv po gradu Martinez u Kaliforniji, gde je i nastao. Drugi tvrde da ime jednostavno dolazi od Martini & Rossi, italijanske kompanije koja izvozi svoj vermut u SAD još od 19. veka. A treći tvrde da je piće izmislio Martini di Arma di Taggia, barmen njujorškog Knickerbocker Hotela, i da po njemu nosi ime, iako postoje dokazi da je koktel možda izmišljen i pre nego što je ovaj barmen počeo da se bavi mešanjem pića.

 


Bellini


Ovaj divni koktel na bazi vina, mešavina je pirea od breskve i Prosecca, i ima dobro poznato poreklo. Đuzepe Cipriani, osnivač poznatog hotela u Veneciji, Harijev bar, počeo je sa mešanjem alkohola i pića na bazi voća negde između 1934. i 1948. godine. Nežna boja koktela ga je podsetila na boju toga svetaca na slikama italijanskog renesansnog umetnika Đovanija Belinija, tako da je Cipriani koktel nazvao Belini, u čast ovog slikara.

 


Kir


Ovaj popularni francuski aperitiv od likera od crne ribizle i belog vina je dugo bio omiljen u Francuskoj, ali je dobio ime tek posle Drugog svetskog rata. Feliks Kir, gradonačelnik Dižona od 1945. do 1968. godine, bio je veliki fan ovog koktela, i služio ga je kad god je pravio zabave. Kir je toliko promoviosao ovo piće da je kraju postalo neraskidivo povezano sa njegovom ličnošću, i zato koktel nosi njegovo ime i danas.