MAVROTRAGANO

15.11.2023.

 

Mavrotragano je sorta crnog grožđa koja se uzgaja isključivo na vulkanskom grčkom ostrvu Santorini. Tradicionalno uzgajano za proizvodnju slatkih crnih vina, sada ima donekle kultni status kao visokokvalitetno suvo crno vino.

 

 

Mavrotragano je bio skoro iskorenjen do tačke izumiranja tokom turističkog buma Santorinija, kada su vinogradarsko zemljište kupile građevinske firme koji su želeli da grade hotele i stanove. U jednom trenutku, Mavrotragano je činio samo 2 procenta opadajuće površine vinograda na Santoriniju, dok je prestižna Asirtiko bila preferirana sorta na ostrvu.

 

Pojavom Mavrotragana vinarije Hatzidakis 1997. pojavio se potencijal ovog grožđa i signaliziralo promenu stava prema njemu. Sa debelom korom i sitnim bobicama, dobijeno vino je gusto, duboke boje sa ogromnim, ali mekim, taninima. Nepce je punog tela, sa nizom začinjenog, dinstanog voća, isprepletenog mineralima, zemljom i kožom. Kompleksni raspon ukusa Mavrotragana upoređen je sa velikom pijemontskom sortom, Nebbiolo.

 

Kao i mnoge sorte na Santoriniju, većina Mavrotragana ostaje zasađena kao nekalemljena loza - rastresito vulkansko tlo ostrva je negostoljubivo za filokseru. Međutim, preveliki nivoi alkohola mogu biti problem ako proizvođaži vina nisu pažljivi. Vinari nastavljaju da eksperimentišu sa tehnikama vinogradarstva kako bi u potpunosti iskoristili potencijal ove sorte.

 

Uparivanje sa hranom

Mavrotragano ide uz:

  • Patlidžan punjen mlevenim mesom
  • Začinjene jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i peršuna
  • Divlje pečurke sa drvenastim začinskim biljem