ITALIJANSKE VINSKE REGIJE

14.10.2021.

 

Teško je na bilo koji način sažeti klimu ovako dugačke i topografski raznolike zemlje. Ovde su vinogradi zasađeni svuda od nivoa mora u istočnoj Emiliji-Romanji do 1.300 metara nadmorske visine u alpskoj dolini Aosti. Italija - domovina vina Moscato, Chianti, Amarone i Prosecco - ima bogato i raznoliko vinsko nasleđe staro više od dve hiljade godina. Poznata po svojoj impresivnoj raznovrsnosti, što sorti grožđa, to vinskih stilova, Italija je takođe značajna po ogromnoj količini vina koje proizvodi: nešto više od 4 milijarde litara sa 800.000 hektara vinograda.

 

Upravljanje i marketing tako velikog portfolija vina nije lak zadatak, posebno na današnjem visoko konkurentnom tržištu vina. Sistem klasifikacije i označavanja vina italijanske vlade koristi četvoroslojnu hijerarhiju kvaliteta.

 

Italija je podeljena na 20 administrativnih regija, i u svakoj se donekle proizvodi vino, a sve sadrže različite vinske regije. Najvažnije, kada se uzme u obzir i kvalitet i količina, su Toskana, Pijemont i Veneto.

 

 

Svaka regija ima svoje vodeće stilove vina. Neki su poznati po tome što se proizvode u velikim količinama i mogu se naći u celom svetu, drugi zbog dosledno visokog kvaliteta. Toskana je, naravno, poznata po vinu kjanti. Slično tome, ogromna proizvodnja Prosecca, Soave i sorte Pinot Grigio u Venetu ne doprinosi jačanju reputacije ovog vinskog regiona, ali ipak proizvodi jedno od najbogatijih i najboljih vina na svetu: Amarone della Valpolicella.