VODKA

09.06.2021.

 

GDE JE SVE POČELO


O rodnom mestu i priči o vodkama vode se rasprave između Poljske i Rusije, koje polažu pravo na njeno stvaranje i slave je kao svoje nacionalno piće. Možda je istina sada i nebitna, jer se današnji proizvod nesporno razlikuje od proizvoda iz 15. ili 16. veka.

 

 

RUSIJA

Prva destilovana alkoholna pića pojavila su se i u Rusiji i u Poljskoj između 8. i 9. veka i u početku su bila namenjena za medicinsku upotrebu. U pokušaju da iskoriste zimsku klimu i hladno vreme, inovatori u Rusiji razvili su rani oblik destilacije smrzavanjem, ostavljajući pivo preko noći da se zamrzne a zatim uklanjajući sadržaj vode. Ovo je proizvelo piće sa većim sadržajem alkohola, ali je rezultiralo koncentrovanim nivoima fuzel ulja i drugih nečistoća. Rusija može da se pripiše mnogim ključnim karakteristikama moderne vodke, poput pronalaska filtracije ugljem za uklanjanje nečistoća iz finalnog proizvoda, pripisanog hemičaru iz 18. veka, Theodore-u Lovitz-u. Sistem je stvorio 1780. godine, kada mu je ruski car naložio da napravi nacionalno piće koje će biti „higijenskije“. Ruska aristokratija se sve više mešala i na kraju je imala monopol nad proizvodnjom vodke na štetu radničke klase. Ovo je bio glavni faktor boljševičke revolucije 1917, koja je primorala vodeće destilere, poput Vladimira Smirnova, da napuste proizvodnju i pobegnu iz zemlje. Smirnov se našao u Poljskoj, a kasnije i u Francuskoj, pre nego što je svoju marku prebacio preko Atlantika, pomažući tako uvođenjem vodke u zapadni svet.

 

POLJSKA

Poljska reč „vodka“ može se pronaći i u zapisima od 1405. godine, gde se mislilo na lekove i kozmetiku na bazi alkohola dobijenu iz smrznutog vina. Kasnije, u 16. veku, bilo je uobičajeno da porodice kod kuće proizvode sopstvenu vodku, aromatizovanu voćm i začinskim biljem kako bi prikrile grubi ukus alkohola. Ova tradicija upotrebe prirodnih aroma i danas karakteriše poljsku proizvodnju votke. Poljska je poznata po proizvodnji vodke od krompira. Ovo je započelo nakon kraljevske razmene početkom 19. veka, kada je austrijski car poklonio poljskom kralju egzotične predmete iz Amerike. Uvođenje novih tehnologija kasnije tokom veka takođe je omogućilo proizvodnju rafiniranijih vodki, sa standardima primenjenim 1871. godine koji liče i na današnje. Danas postoji preko 1000 poljskih brendova vodke, ali ona koja se može pohvaliti ruskim korenima, Smirnoff, je među najprodavanijima, jer je mnogi Poljaci smatraju premium vodkom.

 

ZAPAD

U vreme koje je prethodilo Drugom svetskom ratu, i Poljska i Rusija su destilirale visokokvalitetnu vodku, ali gotovo sva se konzumirala u zemlji u kojoj je proizvedena. Još se nije smatrala globalnim pićem poput viskija, ruma ili brendija. Kada su 1938. Americi prodana prava na Smirnoff, tečnost bez boje i mirisa slabo je privukla severnoameričke ljubitelje pića, naviknute na viski kojise raširio nakon Prohibicije. Bila je potrebna domišljatost Džona G. Martina, rukovodioca kompanije za piće Heublein, da započne "invaziju" vodke. Serija pametnih marketinških poteza, uključujući rebranding Smirnoffa, kulminirala je stvaranjem proslavljenog koktela Moscow Mule - pića koje je oličavalo duh vodke: sveže, suvo i začinjeno. Ovo je najavilo dolazak vodke na Zapad i pomoglo pokretanju revolucije koktela koja će zahvatiti Ameriku.