SAVATIANO

23.11.2022.

 

Savatiano je sorta grožđa koja se najviše sadi u Grčkoj, i koja pokriva velike površine centralne Grčke, a posebno Atiku. Sorta je najpoznatija po tome što je deo Retsina vina (tradicionalno grčko belo suvo vino koje se proizvodi dodavanjem borove smole u toku fermentacije), iako je tehnološki napredak u savremenoj proizvodnji vina doveo do porasta dobrih, suvih vina Savatiano.

 

 

Otpornost Savatiano grožđa na sušu i bolesti, oba problema zastupljena na Mediteranu, učinila ga je očiglednim izborom za region, a ovde se uzgaja stotinama godina. Takođe se sadi u manjim količinama na Peloponezu, u Grčkoj Makedoniji i na Egejskim ostrvima. Ime sorte se verovatno odnosi na grčku reč za subotu.

 

Grožđe Savatiano je obično srednje do veliko i bledo žute do bele boje. Kada se vinifikuje, vino može poprimiti različite nijanse žute, obično na dubljem kraju spektra. Kada se održava na niskim prinosima i bere ranije, Savatiano je sposoban da proizvede intenzivna, suva vina koja pokazuju zeljaste karakteristike citrusa i belog cveća.

 

Istorijski gledano, Savatiano se koristio kao ključni sastojak u proizvodnji Retsine, poznatog grčkog smolastog vina. Zbog niske kiselosti Savatiana, takođe se obično meša sa Roditisom i Assyrtikom, a takođe, i moderne metode proizvodnje vina su rezultirale njegovim potpunijim izrazom, čime je sve više dostupnih Savatiano sortnih vina.

 

Uprkos promeni stava prema Savatianu, većina vina se proizvodi za ranu potrošnju i malo je verovatno da će ikada parirati Asirtiku sa Santorinija kao najpoznatijem vinskom stilu u zemlji.

 

Uparivanje hrane sa Savatianom

Uz Savatiano najbolje idu:

  • Pržene tikvice
  • Crab cakes
  • Dimljeni riblji terin