ISTORIJA BEEFEATER DŽINA I NJEGOV SUPER PREMIJUM DŽIN

14.11.2019.

 

 

Beefeater

Iako je džin dugo vremena povezivan sa bogatom istorijom Londona, nijedan brend nije uspeo da uhvati duh ovog svetskog grada kao što je to uspeo Beefeater.

Istorija Beefeatera počinje davne 1820 god. kada su John Tayler i njegova žena osnovali malu destileriju u Čelsiju, koju kasnije kupuje James Burrough, farmaceut, i koja će postati poznata Beefeater destilerija. James Burrough je farmaceut koji se školovao u SAD, čija je strast bila otkrivanje novih i uzbudljivih recepata za džin.

Za vreme jednog od mnogobrojnih eksperimenata, James iznenada otkriva da se mešanjem različitih biljnih receptura dobija jasan džin punog ukusa. Korišćenje jedinstvenog procesa natapanja mešavine devet biljaka alkoholom, 24 sata pre destilacije, rezultiralo je stvaranjem najčistijeg džina na svetu - Beefeater London Dry džina.

 

 

Uprkos ostvarenom uspehu, Burrough je tek 1883. odlučio da bi njegovom džinu trebalo dati ime koje će ljudi pamtiti. Burrough je želeo ime koje će imati čvrstu vezu sa glavnim gradom, tako da je inspirisan Yeomen Wardersima poznatim i kao Beefeaters, čuvarima londonske kule i Kraljevskih dragulja od 1485., dao ime svom džinu.

Tokom dolazećih godina, Yeomen Warders postajali su sve podesniji kao simbol za ovaj džin pošto je Beefeater ostao jedini internacionalno priznat premijum džin koji se i dalje destiluje u Londonu. Do 1969. Beefeater je postao toliko poštovan da je bio jedini džin koji je kraljica Elizabeta II nosila na svoja putovanja.

I dan danas se svaka kap Beefeater London Dry Gin-a proizvodi u srcu Londona, u destileriji u Kenningtonu. Za razliku od drugih premijum džinova recept Beefeatera još uvek podrazumeva natapanje kore od limuna, Sevilja pomorandži, celih bobica kleke, semena anđelike i korijandera, badema i drugih bilja 24 sata pre destilacije, kako bi se maksimizirao ukus ekstrakata i povećala kompleksnost, što rezultira jasnom, osvežavajućom i skladnom aromom.

 

Beefeater 24

 

Tipičan dan u Londonu započinje sa čajem.

Otac tvorca Beefeatera, James Burrougha, bio je istaknuti trgovac čajem. Kada je Desmond Payne, Master Distiller za Beefeater džin, naišao na isečak iz zabeleški James Burrougha, nadošla je inspiracija.

Potreban je samo jedan dan u Londonu da bi Beefeater 24 dobio svoj pun karakter. Tokom 24 sata, egzotične biljke, uključujući japanski Sencha čaj i aromatične kineske zelene čajeve, nežno se natapaju u alkohol. Nakon toga, obogaćeni alkohol polako se destiluje u bakarnim kazanima, da bi stvorio džin koji je nežan, mirisan i neverovatno pitak.

Ovaj super premijum džin pravi se od 12 ručno ubranih biljaka, koje dolaze sa svih krajeva sveta. Ručno pripremljen grejpfrut i kora pomorandže iz Sevilje pružaju svežu notu japanskim i kineskim aromatičnim čajevima.

Beefeater 24 predstavlja simbol autentičnosti, umeća i sofisticiranosti. Ovo je pravi londonski džin, koji sa sobom nosi glamur Londona XXI-og veka i na svojevrstan način odaje počast 24-časovnom životu engleske prestonice.