KABERNE MORAVIA

01.02.2023.

 

Kaberne Moravia, sorta nastala ukrštanjem kaberne franka i cvajgelta, najviše se koristi u češkoj Moravskoj oblasti, po kojoj je i dobila ime. Ova crvena vina su duboko obojena i poseduju kaberne tonove i na nosu i na nepcu.

 

 

Sortu (ponekad nazivanu i „M-43“) je sedamdesetih godina prošlog veka oplemenio nezavisni uzgajivač vinove loze, Lubomir Glos, u svojoj bazi u južnomoravskom gradu Moravska Nova Ves. Uprkos potencijalu za proizvodnju vina veoma visokog kvaliteta, češko ministarstvo poljoprivrede nije zvanično priznalo Cabernet Moravia sve do 2001. godine.

 

Deceniju kasnije, otprilike 200 hektara bilo je pod vinovom lozom Cabernet Moravia, i svih 200 je skoro u potpunosti bilo zasađeno u Moraviji. Ovo čini manje od 1 odsto ukupne površine vinograda u Češkoj.

 

Vinova loza Kaberne Moravia raste snažno i ima velike, tamnozelene listove sa manje izraženim udubljenjima od onih na drugim Cabernet sortama. Zrna grozdova su obično gusto zbijena i srednje veličine, ali mogu narasti prilično u dobroj sezoni uz pouzdano snabdevanje vodom.

 

Samo grožđe je srednje veličine, sa debelom, brašnjavom, plavo-crnom ljuska. Ova debela ljuska doprinosi otpornosti sorte na bolesti, što je posebno važno jer se radi o kasnozreloj sorti, a bolesti vinove loze (naročito siva trulež) predstavljaju veću opasnost kasnije tokom vegetacije.

 

Nakon malolaktičke fermentacije, vina Cabernet Moravia su okrugla i gipka, sa dobro strukturiranim taninima i dugom završnicom. Tamo gde se pravilno primenjuje tehnologija proizvodnje vina, vina od Kaberne Moravije mogu se svrstati među neka od najboljih crvenih vina iz Moravije.

 

Zaštitni znak porodice grožđa Cabernet - note crne ribizle, veoma su očigledne u vinima Cabernet Moravia, ali mogu biti neuhvatljive ako se sorta visokog prinosa ne drži pod kontrolom tokom sezone rasta.