MAJOLE

01.11.2023.

 

Majole ( Mayolet ) je autohtona sorta grožđa koja se gaji u dolini Aoste u severozapadnoj Italiji. Obično se meša sa sortom Petit Rouge, koja je dominantna u ovom regionu, ali se od nje povremeno pravi i sortno vino. Majole vina su obično veoma delikatna, sa blago začinjenim karakterima trešnje i borovnice i dobrim nivoom kiselosti, a poneki primerci imaju i naznaku gorčine.

 

 

Ova manje poznata sorta je dozvoljena kao partner za mešanje u nekoliko podzona doline Aoste, pre svega Torrette, iako čak i ovde Petit Rouge skoro uvek čini većinu mešavine. Ovo nije uvek bio slučaj: na prelazu iz 20. veka, Majole je činio značajan deo tada poznatih vina Torrette, koja su se pravila u slađem stilu od delimično osušenog grožđa.

 

Ovo značajno smanjenje zasada je uglavnom zbog toga što Majole zahteva dosta brige u vinogradima. Tanke ljuske i podložnost botritisu čine ovo grožđe teškim za uzgoj, a mnogi uzgajivači grožđa su smanjili broj njegovih zasada u korist sorte Petit Rouge koja se lakše uzgaja. Majole je izumro u poslednjih sto godina, a samo zahvaljujući malom oživljavanju devedesetih godina ima i ovo malo preostalih loza.

 

Majole, zajedno sa Petit Rouge, je roditeljska sorta grožđa Rouge du Pais koja se uzgaja u regionu Vale na drugoj strani Alpa u Švajcarskoj.

 

Uparvanje sa hranom

Majole najbolje ide uz:

  • Govedina na žaru sa svežim kozjim sirom
  • Palenta sa dimljenom slaninom
  • Vijetnamska palačinka sa svinjetinom i kozicama