NAMIRNICE KOJE VAM MOGU DATI VIŠE ENERGIJE

12.01.2021.

 

Mnogi od nas se osećaju umorno ili iscrpljeno u nekom trenutku tokom dana. Nedostatak energije može uticati na svakodnevne aktivnosti i učiniti nas manje produktivnim.

Možda vas neće iznenaditi, ali vrsta i količina hrane koju unosimo igraju ključnu ulogu u određivanju nivoa energije tokom dana.

Iako nam sva hrana daje energiju, neka hrana sadrži hranljive sastojke koji bi mogli da nam pomognu u povećanju nivoa energije i održe budnost i fokus tokom dana.

Evo liste namirnica koje dokazano pomažu u unapređivanju nivoa energije.

 

 

1. Banane

Banane su možda jedna od najboljih energetskih namirnica. One su odličan izvor složenih ugljenih hidrata, kalijuma i vitamina B6, što sve može pomoći u povećanju nivoa energije.

 

2. Masna riba

Masna riba poput lososa i tunjevine dobar je izvor proteina, masnih kiselina i vitamina B. Porcija lososa ili tune daje vam preporučenu dnevnu količinu omega-3 masnih kiselina i vitamina B12. Pokazalo se da omega-3 masne kiseline smanjuju upale, što je čest uzrok umora. Dalje, vitamin B12 deluje sa folatima da bi stvorio crvene krvne ćelije i pomogao gvožđu da bolje deluje u vašem telu. Optimalni nivo crvenih krvnih zrnaca i gvožđa može smanjiti umor i povećati energiju.

 

3. Smeđi pirinač

Smeđi pirinač je u poređenju sa belim pirinčem, manje obrađen i zadržava veću hranljivu vrednost u obliku vlakana, vitamina i minerala. Pola šolje (50 grama) smeđeg pirinča sadrži 2 grama vlakana i obezbeđuje veliki deo preporučenog dnevnog unosa mangana, minerala koji pomaže enzimima da razgrađuju ugljene hidrate i proteine koji generišu energiju. Pored toga, zahvaljujući sadržaju vlakana, smeđi pirinač ima nizak glikemijski indeks. Stoga bi mogao da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi i promoviše stalan nivo energije tokom dana.

 

4. Batat

Osim što je ukusan, slatki krompir je dobar izvor energije. U 100 grama batata nalazi se do 25 grama složenih ugljenih hidrata, 3,1 grama vlakana, 25% preporučenog dnevnog unosa mangana i 564% preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Zahvaljujući vlaknima slatkog krompira i složenim ugljenim hidratima, vaše telo ih polako vari, što obezbeđuje stabilan nivo energije.

 

5. Kafa

Kafa je možda prva namirnica na koju pomislite kada vam je potrebna pojačana energija. Bogata je kofeinom, koji može brzo da pređe iz krvotoka u mozak i inhibira aktivnost adenozina, neurotransmitera koji smiruje centralni nervni sistem. Kao rezultat, povećava se proizvodnja epinefrina - hormona koji stimuliše telo i mozak. Iako kafa pruža samo dve kalorije po šolji, njeni stimulativni efekti mogu učiniti da se osećate budno i koncentrisano.

*Ne preporučuje se konzumacija preko 400 mg kofeina ili više od 4 šolje kafe dnevno.

 

6. Jaja

Jaja su puna proteina koji vam mogu pružiti stabilan i održiv izvor energije. Pored toga, leucin je najzastupljenija aminokiselina u jajima, a poznato je da stimuliše proizvodnju energije na više načina. Leucin može da pomogne ćelijama da unose više šećera u krvi, podstakne proizvodnju energije u ćelijama i poveća razgradnju masti kako bi proizvele energiju. Štaviše, jaja su bogata vitaminima B. Ovi vitamini pomažu enzimima da izvrše svoju ulogu u procesu razgradnje hrane za energiju