MADELEINE ANGEVINE

21.11.2023.

 

Madeleine Angevine je sorta belog grožđa koja rano sazreva i koristi kako za jelo, tako i za proizvodnju vina. Nalazi se u veoma raznolikim regionima (kulturno i geografski) kao što su Engleska i Centralna Azija (posebno Kirgistan).

 

 

Iako se neko vreme verovalo da je potomak sorti Madeleine Royale i Précoce de Malingre, DNK istraživanje je otkrilo da je ova sorta zapravo potomstvo sorti Circé i Madeleine Royale. Druga mogućnost, koju je predložio Nacionalni centar za istraživanje agronomije (INRA) u Monpeljeu, je da je Madlen Anževin nastala ukrštanjem Blanc d'Ambre i Madeleine Royale.

Bilo kako, obe sorte Circé i Blanc d'Ambre dele iste roditelje: Chasselas i stono grožđe Schiras.
 
Sorta Madeleine Angevine je nastala sredinom 19. veka i od tada je korišćena kao roditelj na nekoliko drugih ukrštanja, među kojima su Noblessa (sa sortom Sylvaner), Siegerrebe i Reichensteiner (sa Müller-Thurgau). Moglo bi se tvrditi da je doprinos svetu vina koji je dala sorta Madlen Anževin uglavnom bio kroz gene, a ne kroz vina.

 

Bez obzira na to, sorta je našla uspeh u hladnijim, marginalnijim klimama. Ima ograničene zasade u Danskoj i Švedskoj, kao i u regiji Puget Sound AVA u državi Vašington, SAD.

 

Značajno potomstvo Madeleine Angevine je neglamurozno nazvana sorta "Madeleine x Angevine 7672" koja je navodno uzgajana u Nemačkoj 1930-ih pre nego što je pronašla svoj dom u Engleskoj. Tamo je sve popularnija i uzgaja se čak na severu do Šropšira, pa čak i Jorkšira.

 

Sinonimi za ovu srotu su još i Korai Magda, Republician, Juliusi Magdolna, Maddalena Angevina.

 

Uparivanje sa hranom

Madeleine Angevine ide uz:

Paštetu od dimljenog lososa sa krekerima od ovsene kaše

Poširana pileća prsa sa harisom

Kolači od rakova sa slatkim sosom od čilija