KAKO SE PRAVI VODKA

24.05.2022.

 

Vodka se proizvodi više od hiljadu godina, a najranija dokumentovana proizvodnja datira iz Rusije iz 9. veka. Smatra se da se tradicija proizvodnje vodke potom preselila na zapad, i stigla do Poljske u 11. veku. Neki poznati brendovi vodke vode poreklo još iz 16. veka, među kojima su Zubrowka i Goldwasser. Smirnoff i Stolichnaya, možda dva najpoznatija svetska brenda vodke, u poređenju sa njima relativno su novi i datiraju iz kasnog 19. odnosno sredine 20. veka.

 

 

Vodka se može destilovati od širokog spektra sirovih sastojaka, sve dok postoji visok sadržaj skrobnih šećera. Dok se većina savremenih vodki zasniva na žitaricama kao što su kukuruz, sirak, raž i pšenica (poslednje dve obično proizvode najkvalitetnije votke), osnovni alkohol se takođe može proizvesti od krompira, pirinča, šećerne repe i soje. U teoriji se mogu koristiti i melasa i grožđe, ali se postavlja pitanje kako razlikovati takve vodke od ruma i brendija, koji se prave od melase, odnosno grožđa. Vredi napomenuti da je jedina razlika između raženog viskija i ražene vodke ta što se prvi destiluje samo jednom, i to samo do čistoće alkohola na kojoj će se prodavati, dok se drugi destiluje do 95 odsto čistoće i zatim seče vodom.

 

Broj destilacija kroz koje se vodka stavlja pre flaširanja je značajan faktor njenog kvaliteta. Dvostruka destilacija je uobičajena, ali neki proizvođači smatraju da treba koristiti trostruku destilaciju. Filtratori kao što je aktivni ugalj ponekad se koriste kako bi se dalje prečišćavlo alkohol, iako je ova praksa generalno ograničena na veće proizvođače kojima je potreban homogenizovani proizvod.

 

Često je specifična kombinacija nečistoća ono što razlikuje jednu vosku od druge - filtrirati ih znači ukloniti sve što razdvaja određenu vodku od jednostavnog etanola. Kao što je slučaj sa viskijem, voda koja se koristi za razblaživanje žestokog pića do njegove konačne jačine je podjednako važna, posebno zato što čini skoro polovinu flaširanog proizvoda. Koliko god da je alkohol čist i karakterističan, razblaživanje vodom lošeg kvaliteta rezultiraće proizvodom niskog kvaliteta.

 

Vodka se često konzumira direktno, posebno u slovenskim kulturama, ali kako je njena popularnost porasla širom sveta, sve se više koristi kao pouzdana baza alkohola za razna mešana pića i koktele. Njegovi najčešći bezalkoholni partneri za mešanje su kola, narandža, lajm, brusnica i soda/tonik, a posebno se dobro uklapa u složenije koktele zbog nedostatka očiglednog ukusa.

 

Savremeni potrošački trendovi omogućili su da se tržište vodke dramatično proširi tokom proteklih nekoliko decenija, uz različite arome poput meda, manga, limete, crne ribizle, čokolade, kafe i čilija koji se koriste za začinjanje vodke, značajno povećavajući širinu njihove privlačnosti, posebno mlađim potrošačima.

 

Zakonodavstvo Evropske unije definiše vodku kao „alkoholno piće proizvedeno ili prečišćavanjem etilnog alkohola poljoprivrednog porekla, ili filtriranjem kroz aktivni ugalj, nakon čega može uslediti direktna destilacija ili ekvivalentan tretman, tako da se organoleptičke karakteristike sirovina selektivno smanjuju“ .