VINSKE REGIJE I VINARIJE U MAKEDONIJI

03.11.2021.

 

Prošle nedelje pisali smo o klimi u Makedoniji, koja je savršena za proizvodnju vina i nije ni čudo što je ova zemlja svrstana u II-C-b zonu za proizvodnju različitih sorti vina. To znači da Makedonija ima isti prirodni potencijal kao neka od najboljih svetskih vinskih centara, kao što su jug Francuske, Korzike, Španije i južne Italije. Možemo očekivati da će makedonsko vino biti sve bolje i bolje kako lokalne vinarije usvajaju savremene pristupe, standarde i tehnologije u proizvodnji vina.

 

Geografski, Makedonija se sastoji od tri vinarska regiona: Povardarje, Pelagonija-Polog i Pčinja-Osogovo. Ova tri regiona su dalje podeljena na 16 okruga, na osnovu nekoliko različitih faktora. Najpoznatiji okrug je Tikveški okrug koji proizvodi najbolje vino i proizvodi većinu vina u Makedoniji. Međutim, to ne znači da ostali regioni nemaju šta da ponude. U nastavku saznajte više o ostalim regionima i njihovim vinima, kao i u kojoj oblasti da probate koje vino.

 

Povardarje

Povardarski region se sastoji od svih gradova i sela koji se nalaze na reci Vardar. Ovo obuhvata deo Skoplja, Velesa, Kavadaraca, Negotina, Valandova, Bogdanaca, Demir Kapije, Rosomana i Dojrana. Region čini 83% ukupne proizvodnje vina u Makedoniji, a većina vina proizvedenog u Povardarju je crveno. Neka od najboljih vina u ovom regionu su Alexandria, Povardarie, Traminec, Bela Voda, Vitač, Tga za Jug, Chardonnay, Temjanika, Cabaret Sauvignon, Merlot.

 

Pelagonija-Polog

Regija Pelagonija-Polog čini 10-15% ukupne proizvodnje vina. Sastoji se od gradova i sela u dolini Pelagonije i Pologa, uključujući Prilep, Bitolj, Resen, Ohrid, Strugu, Kičevo i Tetovo. U ovom regionu klima nije pogodna za vino kao u Povardarskom regionu, ali proizvođači vina daju sve od sebe da proizvode visokokvalitetna vina na 600-700 metara nadmorske visine. Ovaj region nema toliko bestselera kao region Povardarja, ali neka vina koja se moraju probati su Ohridsko crno, Vranec Barrique, Amphora i Rakaciteli.

 

Pčinja-Osogovo

Treća i najmanja vinska regija u Makedoniji je Pčinja-Osogovo. Pokriva istočni deo zemlje i čini manje od 5% ukupne proizvodnje vina. Ovaj region obuhvata grad Skoplje, kao i Kumanovo, Krivu Palanku, Berovo, Delčevo, Kratovo i Pehčevo. Međutim, ne dozvolite da vas brojevi zavaraju; gradovi u ovom regionu, posebno Skoplje (glavni grad), imaju neke od najmodernijih vinarija u zemlji, a neka vina koja su se proizvodila u ovim vinarijama su rame uz rame sa vinima u tikveškom kraju. Neka od najboljih vina iz regiona Pčinja-Osogovo su Mugra, Kuvin Cuvee, Makedonski Junak, Pinot Grigio, Temjanika, Markov Manastir, Stobi, i Sun City Rose.

 

 

 

Makedonske vinarije

 

U nastavku pročitajte kojih 5 najboljih vinarija vredi posetiti tokom boravka u Makedoniji.

 

Vinarija Tikveš

 

Osnovana 1885. godine, vinarija Tikveš je najstarija i najveća vinarija u Makedoniji. To je takođe (verovatno) najveća vinarija na Balkanskom poluostrvu jer je ovo bila jedna od najvažnijih vinarija bivše Jugoslavije. I pre toga ovde se nalazila Kraljevska vinarija srpskog kralja. Godišnje se ovde proizvede više od 20 miliona litara vina, a broj se samo povećava kako tikveška vina počinju da osvajaju svetsko tržište. Imaju ukusna klasična, svakodnevna vina, ali imaju i finu kolekciju vrhunskih vina za posebne prilike.

 

Popova Kula

 

Ova lista ne može biti potpuna a da se barem ne spomene Popova Kula. Vinariju je osnovao bivši investicioni bankar koji je modelovao mesto prema vinogradu koji je video u Kaliforniji. Popova Kula prati najnovije trendove i u rangu je sa nekim od najpoznatijih vinarija u svetu. Mesto dobija sertifikat izvrsnosti od Trip Advisor-a skoro svake godine otkako je otvoreno. Takođe imaju mnogo zanimljivih događaja, odličan restoran, poslovni centar, pa čak i organizuju venčanja na zahtev.

 

Chateau Kamnik vinarija

U neposrednoj blizini Skoplja na 300 metara nadmorske visine, naći ćete Chateau Kamnik, jednu od najboljih vinarija u regionu Pčinja-Osogovo. Imanje se sastoji od 15 hektara vinograda, restorana i hotela. Kamnik je prvu berbu imao 2008. godine, a samo deset godina kasnije dobitnik je brojnih nagrada, i ovo je prva vinarija u Makedoniji koja proizvodi vino od narandže. Neka od njihovih vina se već služe u nekoliko londonskih restorana sa Michelin zvezdicama.

 

Vinarija Stobi

Vinarija Stobi je jedna od najboljih opcija u Makedoniji kada pričamo o najboljoj vrednosti za novac. Smeštena u blizini antičkog grada Stobi, vinarija je otvorena 2009. godine, a danas, samo desetak godina kasnije, proizvodi više od 4,5 miliona flaša godišnje. Ako odlučite da posetite ovu vinariju, pogledajte i njihov restoran, gde ćete imati jedinstveno iskustvo da pogledate Stobijeve vinograde kroz stakleni prozor restorana dok uživate u obroku.

 

Vila i Vinarija Mal Sveti Kliment

Ovu listu upotpunjavamo najboljom vinarijom u regionu Pelagonija-Polog. Mal Sveti Kliment je butik hotel smešten u staroj, autentičnoj kući u starom gradu Ohrida. Ova vinarija je mnogo manja od ostalih vinarija na ovoj listi, proizvodi samo nekoliko hiljada boca vina godišnje, ali sve se pripremaju sa velikom pažnjom i ne mogu se porediti ni sa čime što ste ranije probali. Vinarija se ponosi vinom Amfora, koje je (prema rečima vlasnika) pripremljeno po drevnom receptu koji odbijaju da podele sa javnošću.