MALA ISTORIJA POMFRITA

18.06.2020.

 

 

 

Tanak, hrskav i ukusan, pomfrit je vekovima obožavana vrsta jela, i omiljen dodatak mnogim obrocima a mnogi ga vole začinjenog kečapom, majonezom ili nizom drugih umaka i sosova. Naravno, sve zasluge pripadaju osobi koja je smislila genijalnu ideju da isprži krompir na takav način, a ukoliko ste ljubitelj ovog jela, u nastavku možete pročitati njegovu zanimljivu istoriju.

 

Belgijski doprinos

 

Mnogi istoričari tvrde da je pomfrit u kojem uživamo belgijska tvorevina. Prema ovoj teoriji, krompir se pržio krajem 1600-ih u Belgiji. Belgijski seljaci su imali običaj da ribu iseckaju veoma tanko, prže je i jedu kao užinu. Međutim u zimskim mesecima kada bi se reka zamrzla, seljacima je bilo teško da love ribu. Ono što je započelo kao alternativa, otvorilo je put stvaranju našeg voljenog pomfrita. Na isti način na koji bi spremali ribu, spremali su i krompir i tako je nastala najranija verzija pomfrita.

 

 

Francuski doprinos

 

Druga grupa istoričara tvrdi da je pomfrit zapravo francuska tvorevina. Navodno, prvo su prodavani od strane uličnih prodavaca na pariskom Pont Neuf-u 1780-ih godina. Tanki prženi krompiri bili su jedna od najprodavanijih stvari pre izbijanja francuske revolucije. Krompir je bio izvor snage za građane koji nisu bili privilegovani kao što je to bilo plemstvo.

 

Ljubav prema pomfritu širom sveta

 

Pomfrit je uobičajen prilog hamburgerima, prženoj piletini, bifteku na žaru kao i prženoj ribi. U Belgiji često služe pomfrit sa kuvanim dagnjama ili sa prženim jajetom preko pomfrita. Fish 'n' chips je jedan od omiljenih američkih i britanskih načina uživanja u pomfritu. Na Bliskom Istoku pomfrit je našao svoje mesto u pita hlebu sa mnogim drugim dodacima kako bi se dobila zdrava užina, dok je Poutine poznato jelo iz Kanade i Amerike, a sastoji se od pomfrita i sira, prelivenih braon sosom.