BENEFITI PO ZDRAVLJE OD DINJE

04.08.2021.

 

Dinja je biljka iz porodice Cucurbitaceae, te bi zato trebalo da se svrsta u povrće ali je zbog njenog ukusa mnogi smatraju voćem.

Iako je najveći benefit dinje baš taj njen privlačni ukus, ona je takođe hranljiva i ima mnoge koristi po zdravlje. U nastavku teksta saznajte zašto je dinja zdrava.

 

 

1. Bogata hranljivim materijama

Raznovrsni nutritivni profil dinje verovatno je njeno najvrednije bogatstvo. Ovi nutrijenti i biljna jedinjenja mogu biti odgovorni za mnoge potencijalne koristi po zdravlje koje imamo od dinje. Jedna porcija (oko 180 g) dinje sadrži:

Kalorije: 64

Ugljeni hidrati: 16 grama

Vlakna: 1,4 grama

Proteini: 1 gram

Masti: 0 grama

Vitamin C: 53% preporučenog dnevnog unosa

Vitamin B6: 8% preporučenog dnevnog unosa

Folati: 8% preporučenog dnevnog unosa

Vitamin K: 6% preporučenog dnevnog unosa

Kalijum: 12% preporučenog dnevnog unosa

Magnezijum: 4% od preporučenog dnevnog unosa

Ona takođe sadrži i jedinjenja sa snažnim antioksidativnim kapacitetom, uključujući beta-karoten (pro-vitamin A), fitoen, kvercetin i kafeinsku kiselinu.

 

2. Pomaže u smanjenju krvnog pritiska

Uopšteno, ishrana bogata voćem i povrćem povezana je sa smanjenim rizikom od visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Tačnije, utvrđeno je da ishrana sa niskim sadržajem natrijuma i odgovarajući unos kalijuma mogu pozitivno uticati na regulaciju krvnog pritiska. Pošto je dinja bogata kalijumom, može pomoći u održavanju zdravog nivoa krvnog pritiska. Ako želite da povećate unos kalijuma, pokušajte da dodate dinju u svoju ishranu.

 

3. Sadrži nutrijente bitne za zdravlje kostiju

Dinja sadrži nekoliko hranjivih materija koje su vitalne za oporavak i održavanje jakih kostiju, uključujući folate, vitamin K i magnezijum. Dinja je naročito dobar izvor folne kiseline. Folati su neophodni za razgradnju homocisteina - čiji su povišeni nivoi povezani sa smanjenom mineralnom gustinom kostiju. Vitamin K je uključen u proizvodnju glavnog strukturnog proteina u kostima poznatog kao osteokalcin. Zbog toga je dovoljan unos vitamina K neophodan za zdrave kosti. Porcija dinje daje 6% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina. Osim toga, jednom porcijom dinje možete podmiriti oko 4% dnevnih potreba za magnezijumom. Ćelijama odgovornim za izgradnju i razgradnju koštanog tkiva potreban je magnezijum za pravilno funkcionisanje. Tako je magnezijum još jedan nutrijent od vitalnog značaja za zdravlje kostiju. Dinja takođe sadrži male količine drugih hranljivih materija koje podržavaju kosti, uključujući kalcijum, fosfor i cink. Iako ovi nutrijenti nisu visoko koncentrisani u dinji, dodavanje dinje u ishranu i dalje može podržati zdravlje kostiju ako se upari sa uravnoteženom ishranom koja uključuje niz drugih namirnica bogatih hranljivim materijama.

 

4. Može poboljšati kontrolu šećera u krvi

Neka istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje voća, poput dinje, može održati zdrav nivo šećera u krvi. Nedavno sedmogodišnje istraživanje na pola miliona ljudi pokazalo je da su oni koji su svakodnevno konzumirali sveže voće imali 12% manje šanse da razviju dijabetes, u poređenju sa onima koji su retko jeli voće. Kod onih učesnika koji su već imali dijabetes na početku studije, konzumiranje voća najmanje tri puta nedeljno dovelo je do 13–28% manjeg rizika od zdravstvenih komplikacija povezanih sa dijabetesom, pored 17% manjeg rizika od prerane smrti. Iako dinjasadrži ugljene hidrate koji privremeno mogu povećati šećer u krvi, ona takođe daje vlakna i druge hranjive materije koje s vremenom mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi.

 

5. Bogata elektrolitima i vodom

Kada pomislite na hidrataciju, prvo što vam verovatno padne na pamet je voda. Međutim, za efikasnu i pravilnu hidrataciju, vašem telu je potrebno više od toga - potrebni su mu i elektroliti. Dinja ima oko 90% vode i sadrži elektrolite, poput kalijuma, magnezijuma, natrijuma i kalcijuma. Ova kombinacija vode i hranljivih materija čini dinjom odličnom za hidrataciju nakon treninga, tokom bolesti ili ukoliko želite da ostanete hidrirani tokom celog dana.