KORISTI PO ZDRAVLJE OD SEMENKI SUNCOKRETA

14.04.2021.

 

Semenke suncokreta bogate su zdravim mastima, korisnim biljnim jedinjenjima, vitaminima i mineralima. Ove hranljive materije mogu igrati ulogu u smanjenju rizika od određenih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca i dijabetes tipa 2.

U nastavku saznajte više o semenkama suncokreta, njihove nutritivne vrednosti kao i koristi po zdravlje od njih.

 

 

Semenke suncokreta su u suštini plodovi biljke suncokret (Helianthus annuus). Seme se bere sa velikih cvetnih glava biljke, čiji prečnik može biti oko 30 cm. Jedna glava suncokreta može da sadrži i do 2.000 semenki. Postoje dve glavne vrste suncokreta. Jedna vrsta se uzgaja zbog semenki koje jedete, dok se druga vrsta, koja se većinom gaji, gaji zbog ulja. Seme suncokreta koje se jede umotano je u nejestive crno-bele prugaste ljuske. Semenke od suncokreta koji se koristi za suncokretovo ulje imaju čvrste crne ljuske. Seme suncokreta ima blag, orašast ukus i čvrstu, ali nežnu teksturu.

 

Hranljiva vrednost

Suncokret sadrži mnoštvo hranljivih sastojaka. U porciji od 30 grama oljuštenog, suvo prženog semena suncokreta nalazi se:

 

 

Kalorije 163
Ukupno masti, od čega: 14 grama
• Zasićene masti 1.5 grama
• Polinezasićene masti 9.2 grama
• Monozasićene masti 2.7 grama
Proteini 5.5 grama
Ugljeni hidrati 6.5 grama
Vlakna 3 grama
Vitamin E 37% preporučene dnevne vrednosti
Niacin 10% preporučene dnevne vrednosti
Vitamin B6 11% preporučene dnevne vrednosti
Folati 17% preporučene dnevne vrednosti
Pantotenska kiselina
20% preporučene dnevne vrednosti
Gvožđe 6% preporučene dnevne vrednosti
Magnezijum 9% preporučene dnevne vrednosti
Cink 10% preporučene dnevne vrednosti
Bakar 26% preporučene dnevne vrednosti
Mangan 30% preporučene dnevne vrednosti
Selen 32% preporučene dnevne vrednosti

 

 

Seme suncokreta je posebno bogato vitaminom E i selenom. Oni funkcionišu kao antioksidansi da bi zaštitili ćelije vašeg tela od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali, što igra ulogu kod  nekoliko hroničnih bolesti. Osim toga, suncokretovo seme je dobar izvor korisnih biljnih jedinjenja, uključujući fenolne kiseline i flavonoide - koje takođe funkcionišu kao antioksidansi.

 

Benefiti po zdravlje

Seme suncokreta može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi jer sadrži vitamin E, magnezijum, proteine, linolne masne kiseline i nekoliko biljnih jedinjenja. Dalja istraživanja povezuju seme suncokreta sa višestrukim drugimkoristima po zdravlje.

 

Upala

Iako je kratkotrajna upala prirodni imunološki odgovor, hronična upala je faktor rizika za mnoge hronične bolesti. Na primer, povećani nivoi inflamatornog markera C-reaktivnog proteina u krvi povezani su sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. U istraživanju u kojem je učestvovalo više od 6 000 odraslih, oni koji sujeli seme suncokreta i drugo seme najmanje pet puta nedeljno, imali su 32% niži nivo C-reaktivnog proteina u poređenju sa ljudima koji nisu jeli. Iako ova vrsta studije ne može da dokaže uzrok i posledicu, poznato je da vitamin E - kojeim obiluje seme suncokreta - pomaže u snižavanju nivoa C-reaktivnog proteina. Flavonoidi i druga biljna jedinjenja u semenu suncokreta takođe pomažu u smanjenju upale.

 

Bolest srca

Visok krvni pritisak glavni je faktor rizika za srčane bolesti, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Jedinjenje u semenu suncokreta blokira enzim koji uzrokuje stezanje krvnih sudova. Kao rezultat, može pomoći da se krvni sudovi opuste, snižavajući krvni pritisak. Magnezijum u semenu suncokreta takođe pomaže u smanjenju nivoa krvnog pritiska. Pored toga, seme suncokreta je bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno linolnom kiselinom. Organizam koristi linolnu kiselinu kako bi napravio jedinjenje nalik hormonu koje opušta krvne sudove, podstičući niži krvni pritisak. Ova masna kiselina takođe pomaže u snižavanju holesterola.

 

Dijabetes

Efekti semena suncokreta na šećer u krvi i dijabetes tipa 2 testirani su u nekoliko studija i čine se obećavajućim, ali potrebno je još istraživanja. Studije sugerišu da ljudi koji dnevno pojedu 30 grama suncokretovog semena mogu smanjiti šećer u krvi za oko 10% u roku od šest meseci. Efekat smanjenja šećera u krvi kod semena suncokreta delimično može biti posledica biljnog jedinjenja hlorogenske kiseline. Studije takođe sugerišu da dodavanje semena suncokreta u hranu poput hleba može da pomogne smanjenju efekta ugljenih hidrata na šećer u krvi. Proteini i masti semena usporavaju brzinu praznjenja želuca, omogućavajući postepeno oslobađanje šećera iz ugljenih hidrata