AUSTRALIJSKA VINA

17.11.2021.

 

Veličina Australije i raznolikost klimatskih i geografskih uslova čine je jednom od najsvestranijih vinogradarskih zemalja na svetu. Na njenu klimu utiče južna geografska širina, ali regionalne karakteristike kao što su nadmorska visina i blizina okeana takođe igraju značajnu ulogu.

U Australiji je vino počelo da se pravi pre više od dva veka. Najpoznatija je po proizvodnji vina Shiraz, a zatim Chardonnay-a, i ove dve sorte čine 44% ukupne proizvodnje vina. Među ostalim vinima koja su zastupljena u Australiji nalaze se cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc, sémillon, riesling, viognier, pinot noir, grenache, sangiovese, mourvèdre i pinot grigio. Tri glavna vinska regiona u Australiji su Južna Australija, Novi Južni Vels i Viktorija. Južna Australija i Novi Južni Vels su poznati po svojim sortama koje uspevaju u toplijim klimama kao što su Shiraz i Cabernet Sauvignon, dok je Viktorija poznata po Pinot Noir-u koji voli hladnu klimu.

 

 

Južna Australija

Adelejd je središte najvećeg vinorodnog regiona u Australiji. Nekoliko milja od Adelejda nalazi se dolina Barosa, najprestižnije područje za uzgoj u Južnoj Australiji. Zanimljivo je napomenuti da se većina vina iz tog područja uzgaja u Lower Murray i na poluostrvu Fleurieu. U valovitoj dolini Barosa, koja se nalazi 45minuta od Adelejda nalaze se najstariji živi vinogradi na svetu. Region je jedinstven zbog svoje izolovanosti od ostatka sveta. Najpoznatiji proizvođači u ovoj oblasti su Penfolds, Elderton i Rockford.

 

Novi Južni Vels

Glavna proizvodnja u Novom Južnom Velsu dolazi iz unutrašnje zone Big Rivers. Ova oblast je istorijski proizvela veliki deo komercijalnog chardonneya i Shiraza iz Australije. Međutim, zbog jake suše poslednjih godina, sve više uzgajivača vinove loze eksperimentiše sa sortama koje su pogodne za sušu kao što su Tempranillo i Verdelho.
 

Viktorija

Komercijalna proizvodnja vina u severozapadnoj Viktoriji čini većnu proizvodnje vina u celom regionu. Međutim, rastuće oblasti interesovanja su hladnije i bliže Melburnu, kao što su poluostrvo Mornington i dolina Jara. Hladna klimatska područja u Viktoriji dobila su mnogo pohvala za njihov Pinot Noir.