KORISTI OD ROZE VINA

15.08.2019.

 

 

Roze je vino koje je savršeno za svako godišnje doba. Ono odgovara svačijem ukusu, jer postoje i suve i slatke varijante, sve u zavisnosti od vaših preferencija. Proces proizvodnje i koristi od roze vina slični su crvenim vinima, uključujući poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja i moćne antioksidante. Kada je u pitanju izbor između roze i belog vina, roze je zdraviji izbor, jer sadrži više antioksidanata.

 

Dakle, sipajte sebi čašu hladnog rozea i saznajte više o koristima koje možete imati od ovog divnog vina!

 

 

Malo alkohola je dobro za vas

 

Umereno konzumiranje alkohola povezano je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Alkohol, uključujući onaj koji se nalazi u roze vinu, razređuje krv i podiže dobar, odnosno HDL, holesterol. To čak može smanjiti rizik od srčanih bolesti, srčanog udara ili moždanog udara. Starije osobe i oni sa rizikom od srčanih bolesti imaju najveću korist od umerene konzumacije alkohola. Dobra vest je da roze uglavnom sadrži manje alkohola od crvenih i belih vina, što je sjajno ako ne želite da preterate sa alkoholom.

 

Roze može da spusti loš holesterol

 

Roze vino sadrži brojna korisna jedinjenja sa potencijalnim antioksidantnim i protivupalnim svojstvima. Polifenoli u roze vinu mogu pomoći u spuštanju LDL-a odnosno lošeg holesterola, dok kalijum može sniziti krvni pritisak. Protivupalna svojstva u vinu mogu smanjiti rizik od reumatoidnog artritisa. Svi ovi pozitivni efekti povezani su sa umerenom konzumacijom. Visoki nivoi konzumiranja alkohola negiraju ove koristi od roze vina.

 

Čaša roze vina odlična je za one koji vode računa o unosu kalorija

 

Roze vino ima relativno malo kalorija, što ga čini odličnim izborom za one koji vode računa o ishrani. Čaša roze vina od 150ml sadrži oko 85 kalorija, pa je time roze jedno od najmanje kaloričnih alkoholnih pića. Svež i osvežavajući ukus roze vina čini ga idealnim prolećnim i letnim vinom, koje se podjednako dobro uklapa sa testeninom, piletinom ili čak jelima pripremljenim na roštilju.

 

Rose sadrži više resveratrola od belog vina (ali manje od crvenog)

 

Najznačajnije koristi od vina dolaze od antioksidanata iz ljuske grožđa, tačnije resveratrola. Ovo korisno jedinjenje koje je dobro u borbi protiv starenja, štiti mozak i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Crvena vina, imaju najviši nivo ovog korisnog antioksidansa. Vinari u proizvodnji belog vina skidaju ljusku odmah dok u proizvodnji roze vina skidaju rano u procesu proizvodnje, čime ta vina imaju niži nivo resveratrola. Iako roze vina sadrže više resveratrola nego bela vina, sadrže ga manje nego crvena. Neka roze vina, mogu sadržati mešavinu crvenih i belih vina, čime je povećan nivo resveratrola.

 

Uživajte u ukusnom rozeu i zapamtite, kao i u svim dobrim stvarima, umerenost je ključna. Živeli!