IZABELA

21.12.2022.

 

Izabela je zanimljivo američko hibridno grožđe, za koje se smatra da je nastalo ukrštanjem manje poznatih vrsta Vitis labrusca i vinifera. Tačno poreklo sorte ostaje nejasno, ali se smatra da je prirodno nastala kada se evropsko grožđe prvi put širilo u Severnoj Americi.

 

 

Izabela može da daje crveno vino svetlog tela sa ukusom jagode, iako će na njih često uticati takozvani "foxy" ukusi, neprijatne note koje podsećaju na miris krzna a koje su uobičajene među labrusca sortama. Grožđe ima tamnoljubičastu ljusku, ali pošto se ona lako odvaja od mesa grožđa, vina imaju tendenciju da budu svetla.

 

Sorta je dobila ime Izabela 1816. godine kada ju je u Dorčesteru u Južnoj Karolini otkrio vlasnik rasadnika iz Bruklina, Vilijam Prajs. Nazvao ga je u čast supruge svog prijatelja i južnjačke lepotice, Izabele Gibs.

 

Grožđe je postiglo umeren uspeh u državi Njujork u proizvodnji običnog, kao i penušavog vina a takođe i kao grožđe za konzumiranje. Međutim, promena ukusa je dovela do toga da je većina Isabella zasada raskržena u korist modernijeg Konkorda.

 

Za razliku od mnogih američkih hibrida, Isabella ima dobru otpornost na toplotu i može se uzgajati u vrućim, marginalnim uslovima. Zbog toga je zasađena u Indiji, Baliju, Japanu i najčešća je sorta u Brazilu. Na Novom Zelandu, Izabela je poznata kao Albani Surprise i popularna je i kod vinara amatera i kod uzgajivača hrane.

 

Zvanično je zabranjena u većini evropskih zemalja kao vino sa zaštićenim poreklom, ali se može naći u nekim običnim i penušavim vinima. Mnogi ovi sortu uzgajaju u dvorištu, posebno u Italiji, Portugalu i Ukrajini radi pravljenja domaćeg vina. Uzgaja se i kao grožđe za konzumiranje.

 

Uparivanje sa hranom

Sorta Izabela najbolje ide uz:

  • File divlje svinje sa čatnijem od dunje
  • Začinjena čorba od sočiva i slanine
  • Buffalo pileća krilca