KAKO SE PRAVI ČOKOLADA?

02.08.2018.

Da li ste ikada zapitali kako se pravi čokolada?

 

Da li ste ikada zapitali kako se pravi čokolada?

 

Da počnemo od trenutka kada kakao stigne u fabriku.

Kakao se najpre meri i sortira po tipu, tako da proizvođač tačno zna koji tip kakaoa ide u čokoladu. Neki proizvođači u svojim recepturama koriste do dvanaest vrsta kakaoa, i moraju pažljivo da ga mere tako da je ukus konzistentan.

Zatim se kakao peče u velikim, rotirajućim pećnicama, na temperaturama od oko 100-145°C. Pečenje traje od pola sata do dva sata. Toplota izvlači više aroma i ukusa, i isušuje i potamnjuje kakao zrna.

 Od toplote zrna pucaju na sitnije delove. U ovom trenutku kakao je jestiv, ali je takođe i gorak. Kakao zrna se sada melju u gustu pastu, a ono što se dešava dalje zavisi od vrste čokolade koja se pravi.


Čokoladna pasta je sama po sebi gorka i nije vrlo glatka i kremasta. Kako bi je zasladio i poboljšao teksturu, proizvođač dodaje sastojke kao što su šećer, kakao puter, vanila i mleko. U ovom trenutku, ona bi mogla da se jede jer bi bila ukusna, ali ne bi imala teksturu koja se povezuje sa čokoladom. Proizvođač ovu smešu zatim stavlja pod niz čeličnih valjaka kako bi poboljšao njenu teksturu.

Nakon toga, ova polugotova čokolada se stavlja u mašinu za proizvodnju čokolade koja je meša, okreće i vrti. Proizvođač će dodati još kakao putera i verovatno sojin lecitin, što će čokoladi dati njenu svilenkasto glatku teksturu. Ovaj proces može trajati nekoliko sati za jeftinije čokolade, a do šest dana za kvalitetnije i skuplje!

Čokolada se zatim meša i ostavlja da se ohladi, zatim polako zagreva i ovaj postupak se ponavlja nekoliko puta. To će čokoladi dati sjaj, i pomoći joj da se istopi kako treba.

I na kraju, imamo čokoladu!