KATARATO

12.04.2023.

 

Katarato je sorta belog grožđa sa Sicilije, južne obale Italije, a najviše se koristi u proizvodnji lakih belih vina koja se lako piju. Uprkos tome što se uzgaja skoro isključivo na ostrvu, to je jedna od najčešće zasađenih sorti grožđa u Italiji, koja čini oko 60 odsto ukupne površine vinograda na ostrvu.

 

 

Proizvodnja

Sorta se obično smatra (i široko se koristi) kao komponenta nižeg kvaliteta za mešanje u belim vinima ili kao glavni sastojak u vinima Marsala. Katarato duguje svoje obilje u zapadnoj Siciliji (oko Trapanija, Palerma, Agrigenta i same Marsale) svojoj glavnoj ulozi u proizvodnji Marsale.

Sorta se takođe koristi u proizvodnji vermuta kao i u proizvodnji koncentrata grožđa.

 

Svojstva

Katarato je visoko prinosna sorta. Daje vino punog tela i prilično neutralnog ukusa niske kiselosti i malo arome – teško da je merilo vrhunskog grožđa. Ipak, pažljiva vinifikacija od posvećenih proizvođača pokazala je da je sorta sposobna da proizvede dobra vina sočne teksture i oštrih ukusa limuna.

 

Lokacije

Osim svoje široke, zapadne sicilijanske domovine, Katarato je dozvoljen u Alcamu (ranije naziv zasnovan isključivo na vinima iz Katarata) i Etna vinima, koja se prave u kombinaciji sa Carricanteom. Takođe se široko koristi u IGT vinima, gde manje strogi propisi o proizvodnji vina dozvoljavaju vinarima da izvuku više iz grožđa. U takvim vinima se često meša sa drugim sortama kao što su inzolija, grilo i šardone, ali se povremeno pojavljuje kao sortno vino.

 

Poreklo

Dugo se smatralo da su Katarato dve različite sorte grožđa, Catarratto Bianco Comune i Catarratto Bianco Lucido. DNK testiranje 2008. godine sugerisalo je da su ova dva genetski identična i, umesto da budu odvojene sorte, u stvari su različiti klonovi iste sorte grožđa. Postoji neki argument o tome da li je jedna sorta bolja od drute: obe su visokog prinosa, ali se Comune češće koristi kao vino koje se distribuira u kontejnerima (cisternama i slično), a odlikuje se belim cvetom na bobicama. Isto istraživanje je sugerisalo da je Katarato verovatno potomak Garganega, ključne sorte grožđa belog vina u soave vinima severoistočne Italije.

 

Uparivanje sa hranom

S obzirom na njegovu relativnu neutralnost, Katarato se može kombinovati sa brojnim namirnicama snažnijeg ukusa kao što su salata od tunjevine i kapara, kineski pileći pirinač, pa čak i začinjena jela kao što su pržene kozice sa čilijem.