SAZNAJTE VIŠE O KONJAKU

28.11.2019.

 

 

Konjak se s pravom smatra najboljim od svih pića koja su nastala destilovanjem grožđa. Pokazuje obilje osobina: voće, suptilne arome, toplinu, intenzitet i - iznad svega - složenost, sa hiljadama ukusa koji proističu iz pretežno jedne sorte grožđa.
Ova vrsta brendija dobila je ime po gradu Konjak, smeštenom u regiji u kojoj se gaje sorte grožđa od koje se pravi konjak.

 

konjak

 

Kako se pravi konjak?


Da bi brendi nosio naziv konjak, njegova proizvodnja mora ispuniti određene zakonske propise. Mora biti od određene vrste grožđa, mora da bude dva puta destilovan u bakarnim kazanima i stariti najmanje dve godine u bačvama od francuskog hrasta. Konjak sazreva na isti način kao viski i vino, a većina konjaka sazreva znatno duže nego što je to zakonski regulisano.


Vrste konjaka


Konjak ima nekoliko kategorija, koji odražavaju vreme koje je proveo u buretu. VS ("Very Special") mora da sadrži brendi koji je u hrastovim buradima sazrevao minimum dve godine, VSOP ("Very Superior Old Pale") mora sazrevati najmanje četiri godine, i XO ("Extra Old"), kao i boce sa oznakom "Napoleon", "Extra" i "Hors d'âge" najmanje šest godina, iako je od 2016. predviđeno da će minimum biti 10 godina. Ma kako, u praksi većina XO konjaka inače sadrži brendi koji je mnogo duže sazrevao nego što je to propisano zakonskim minimumom.
Većina VS konjaka pravljeni su da se mešaju sa drugim pićima, VSOP se ili meša ili pije čist, a XO treba piti čist jer mu produženo sazrevanje daje mnoštvo ukusa i aroma, od kojih bi mnogi bili izgubljeni u koktelu.


Regija u kojoj se gaji grožđe za konjak je podeljena na šest vinograda: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fin Bois, Bon Bois i Bois Ordinaires. Postoje značajne razlike između svakog od njih, konjak sa Grande Champagne poznat je po moći i cvetnim aromama; Petite Champagne je sličan Grande Champagne ali ima kraću završnicu, Borderies je poznat po orašastim i cvetnim notama, Fins Bois je više voćan, dok je konjak sa Bons Bois i Bois Ordinaires, gde je zemljište malo lošije, ne toliko demonstrativan i sazreva brže.


Konjak napravljen od najmanje 50% Grande Champagne, sa ostatakom iz Petite Champagne može da nosi naziv "Fine Champagne". Treba pomenuti da u ovom kontekstu Champagne nema veze se penušavim vinom, već je to naziv kredastog zemljišta koje je zastupljeno u toj regiji.


Najskuplji konjak na svetu


Henri IV Dudognon Heritage, nazvan DNK konjaka, a koji pakuje zlatar Jose Davalos je najskuplji konjak na svetu. Ovo ultra skupo piće koje se proizvodi od 1776. godine je starilo u buradima više od 100 godina. Konjak se zatim pakuje u bocu koja se potopa u 24 K zlato i čistu platinu i ukrašava sa 6.500 sečenih dijamanata. U svakom slučaju, sa sadržajem alkohola od 41%, boca Henri IV Dudognon Heritage ima oko 8 kilograma i ispunjena je sa 1L dragocenog alkohola, a prodaje se po ceni od 1 milion funti odnosno 1.982.300 dolara po boci.