MESKAL (MEZCAL)

07.09.2022.

 

Meskal je naziv za porodicu alkoholnih pića iz Meksika koji se prave destilacijom različitih vrsta agava, poznatih kao Maguey. Tekila se često opisuje kao potkategorija meskala.

 

Meskal se proizvodi u devet regiona širom Meksika, ali većina njih proizvodi se u državi Oahaka. Tekila ima specifičnu zonu proizvodnje koja se nalazi u okolini Haliska i pravi se samo od određene vrste Agave tekiliana.

 

 

Istorija

Poreklo meskala seže do španskih konkvistadora, koji su napravili ovo piće kada su ostali bez rakije. Postojala je još jedna verzija alkoholnog pića koje se u Meksiku pravilo od fermentisane agave, pod nazivom Pulque, ali je malo verovatno da je proces destilacije korišćen pre dolaska evropljana.

 

Proces proizvodnje

Zakoni o proizvodnji meskala navode korišćenje pet vrsta agave. To su agava angustifola (kolokvijalno poznata kao espadin), agava asperrima (maguey de cerro), agava weberi (maguey de mezcal), agava petatorum (tobala) i agava salmiana (maguey verde o mezcalero). Međutim, može se koristiti svaka agava sa dovoljnim sadržajem šećera koja raste u osam regiona. Procenjuje se da se u praksi koristi oko 30 do 50 vrsta. Koristi se samo piña (srce) biljke. Obično im je potrebno oko sedam godina da sazre. Kada je spremna za berbu, biljka Maguey može težiti do 40 kg.

 

Snažan i dimljeni ukus meskala potiče od procesa kuvanja koji može trajati nekoliko dana. Ovo se radi nakon žetve u zemljanoj peći ili zatvorenoj bačvi koja omogućava da se ukus razvije tokom dužeg perioda. Kuvana pinja se zatim iseče, zgnječi i ostavi da fermentira u nekom obliku rezervoara napunjenog vodom. Određeni broj namirnica se može dodati u kašu radi ukusa, od različitog voća i začina do povrća a u nekim slučajevima i suhomesnati proizvodi.

 

Zašto se u meskalu nalazi crv?

Praksa dodavanja crva u flašu datira tek od oko 1950. godine. Jestiva larva insekta - ili gusenica maguey crva ili od žižka, koji inače mogu da se nađu u agavi, dodaju se, navodno zbog ukusa. Kaže se da je najukusniji crveni maguey crv (gusano rojo). Na meksičkim devojačkim žurkama, tradicionalno ga jede deveruša.

 

Kako se pije meskal?

Meskal se tradicionalno pije čist, verovatno zbog svog zadimljenog karaktera, iako su poslednjih godina stvoreni različiti meskal kokteli. Meskal je najbolje piti gutljaj po gutljaj, dakle ne kao shot, i to na sobnoj temperaturi.

Jedenje crva iz boce je (relativno nova) tradicija, ali mnogi vrhunski Meskali ga nemaju. Ali Sal de Gusano (ljuto-slani začin koji se sastoji od prepečenih i mlevenih crva, čilija i soli) se ponekad servira uz Meskal u više specijalizovanim barovimaa, uz kriške pomorandže.