LOUREIRO

28.02.2024.

 

Jedna od najboljih domaćih sorti belih grožđa u Portugalu, Loureiro proizvodi sveža, aromatična i osvežavajuća bela vina.

 

Loureiro je sorta svetle ljuske koja se uzgaja uglavnom na severu Portugala i koristi se za pravljenje popularnih belih vina Vinho Verde iz regiona Minjo. Takođe se uzgaja u manjim količinama u Galiciji, odmah preko španske granice na severu. Tu se zove Loureira i koristi se u belim vinima Rias Baixas – često se meša sa eminentnom sortom grožđa u okrugu, Albarino.

 

 

Ime i poreklo

Ime Loureiro znači "lovor" i odnosi se na karakterističnu aromu bobica, iako je nazvana i "Dourada" ("zlatna") zbog boje bobica. Genetske studije sugerišu da je ovo stara sorta grožđa, a prve dokumentovane reference se mogu naći u kasnom 18. veku. Do 1960-ih, uglavnom se gajio na jednoj lokaciji: Vale do Lima u severnom priobalnom delu regiona Minjo.

 

U vinogradu

Loureiro je sorta visokog roda koja se veoma dobro gaji na zelenim terasama Vinjo Verde i Galicije. Ako se prinosi (koji mogu postati veoma visoki ako se ne kontrolišu) ne drže pod kontrolom, sorta ima potencijal da proizvede razređena bela vina. Međutim, ako se dobro upravlja u vinogradu, sposoban je za impresivan aromatični izraz koji podseća na rizling.

 

Loureiro vina

Loureiro vina imaju arome narandže i bagremovog cveta, odlične su kiselosti i sa malo alkohola. Sortna vina Loureiro postaju sve popularnija, ali istorijski gledano, vina Vinho Verde su takođe sadržala suptilnije sorte grožđa Trajadura i Pederna. Ova jednostavna, osvežavajuća vina su sklona prevremenoj oksidaciji i sve više se flaširaju sa malo ugljen-dioksida kako bi se obezbedio optimalan kvalitet.

 

Uparivanje sa hranom

Blago aromatična, sveža priroda Loureiro vina najbolje se kombinuje sa morskim plodovima, aperitivima i lakšim jelima. Školjke kuvane na pari sa belim vinom ili vijetnamske letnje rolnice sa škampima dobro bi se složile sa ovom sortom. Lagano začinjeno sočivo i paradajz kari takođe bi dobro funkcionisala.