KISI

19.10.2022.

 

Kisi je sorta belog grožđa iz Gruzije. Nalazi se u ranoj fazi oživljavanja kako ne bi izumrlo, a pravi se kombinacijom modernog evropskog stila i tradicionalnog gruzijskog stila koristeći kvevri - velike amfore od terakote za proizvodnju vina.

Od njega se proizvode i neka pojačana vina, a cenjeno je i kao grožđe za jelo, kao i grožđe za pravljenje soka.

 

Sorta je nastala i skoro u potpunosti se uzgaja u regionu Kaheti. Smatra se da je blisko povezano sa nizom drugih lokalnih sorti.

 

Po opštem izgledu vinove loze, a posebno po obliku listova, Kisi je veoma sličan sorti Kaciteli. Ostale karakteristike kao što su boja i aroma grožđa više podsećaju na sortu Mcvane. Smatra se da je jednako prvom po kvalitetu, a ponekad i superiorniji od drugog.

 

 

Shodno tome, Kisi je predložen kao prirodni hibrid ove dve regionalne sorte. Botaničke i vinogradarske karakteristike sugerišu da je to mlađa sorta od bilo koje druge, iako datira još od oko pre 500. godine nove ere. Za ovu tvrdnju ne postoje istorijski dokazi.

 

U nekim selima sorta je opisana kao Tsobenura ili Dampala. Međutim, većina izvora ih opisuje kao netačne sinonime.

 

Otprilike 2000. godine Kisi je skoro izumro i retko se gajio u ekskluzivnim vinogradima. Najčešće se nalazilo širom različitih okruga Kahetija kao pojedinačne loze koje rastu oko redova Kacitelija i/ili Mcvanija. Zabeleženo je samo nekoliko hektara, iako je teško utvrditi tačne brojke.

 

Deo razloga njegovog skorog nestanka bila je najezda filoksere krajem 19. i početkom 20. veka. Štaviše, grožđe je izuzetno osetljivo na pepelnicu i crnu trulež i daje 25 do 30 procenata manji prinos od Kacitelija.

 

Međutim, kvalitet proizvedenog vina izaziva preporod u savremenoj gruzijskoj vinskoj industriji a zasadi ove sorte vrlo verovatno će se značajno povećati.