MALVAZIJA ISTARSKA

21.02.2024.

 

Autohtona sorta Malvazija Istarska, vodeća je vrsta belog grožđa na poluostrvu Istra.

 

 

Ampelografske i genetičke studije su pokazale da istarska sorta nije u srodstvu sa grupom Malvazija, sa fokusom na sortu Malvazija Bjanka. Do sredine 20. veka bila je poznata pod imenom Malvazija.

Tačno poreklo Malvazije Istarske nije potpuno jasno; pisani zapisi datiraju od završetka zagrebačke izložbe vina 1891. godine ali je vrlo verovatno da se grožđe gajilo u regionu i mnogo pre toga. Sorta se takođe može naći u Sloveniji i Italiji.

 

Stilovi vina

Postoje tri glavna stila, počevši od svetlijeg vina namenjenog za rano konzumiranje.

Stil višeg kvaliteta, ali i dalje svež i mlad, nosi oznaku kvaliteta IQ, koju je uvela grupa istarskih vinara.

Treća varijacija je stariji stil koji je sazreo dve ili više godine pre puštanja u prodaju. Ove verzije mogu nastaviti elegantno da sazrevaju tokom decenije.

 

Zbog različitih pristupa proizvodnji, Istarska malvazija daje vina od svetložute boje do zelenkaste, a ona imaju osvežavajući voćni miris i aromu citrusa, zelene jabuke, ananasa i cvetova bagrema. Ukus ovih vina je svež, voćan, sa prijatnom kiselinom i mineralnim notama.

Postotak alkohola obično se kreće od 12.5 do 13.5%.

 

Istarska malvazija se savršeno slaže sa morskim plodovima, ribom, belim mesom i raznim salatama.

 

U poslednjih nekoliko godina, Istarska malvazija je postala popularna i van granica Hrvatske, te se može naći na mnogim svetskim tržištima kao jedno od najprepoznatljivijih i najcenjenijih vina sa Mediterana.