HRANA ZA SRCE

03.05.2018.

Koje namirnice su dobre za srce?

 

Ne morate da budete dijetetičar da biste znali da određena hrana može da stvori ozbiljne blokade u  arterijama. Zasićene masti i trans masti su dve stvari koje ubrzavaju i uvećavaju proces zapaljenja. Srećom, postoji hrana koja je, zbog svojih hranljivih materija dobra za  srca, a istovremeno ima i jake antiinflamatorne efekte.

 

 

Voće i povrće

 

Mnogo voće i povrće - posebno crno grožđe, brusnice, paradajz, crni luk i paradajz sok - sadrže moćne antioksidanse koji se zovu flavonoidi i karotenoidi. To su supstance koje pozitivno utiču na oštećenu funkciju kapilara i vena. Oni sprečavaju oštećenje ćelija koje uzrokuju slobodni radikali, nusprodukti oksidativnog metabolizma.

 

 

Beli luk

 

 

Iako je još uvek predmet rasprave, veruje se da čen na dan može da pomogne u razređivanju krvi i snižavanju krvnog pritiska. Ako vam se ne sviđa ukus (ili miris), možete uzeti beli luk u obliku kapsule alicin.

 

Maslinovo ulje

 

Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži puno zdravih fitonutrienata kao i mononezasićene masti, koje pomažu u podizanju dobrog holesterola. Ciljajte na to da 25 odsto vaše ishrane dolazi od zdravih masti kao što su te koje se nalaze u maslinovom ulju.

 

Omega-3 masne kiseline

 

Ove masne kiseline (koje se nalaze u ribama ili biljkama koje ribe jedu, kao i nekim algama) smanjuju nivo triglicerida u krvi, a pomažu u smanjenju rizika od aritmije nakon srčanog udara. Pored toga, smanjuju krvni pritisak, a trombociti takođe postaju manje lepljivi, čime se smanjuje zgrušavanje.

 

Alkohol

 

Jedno alkoholno piće na dan za žene, do dva za muškarce ima pozitivan efekat na srce jer podiže nivo zdravog holesterola. Takođe može da spusti krvni pritisak. Naš predlog je crveno vino, jer sadrži i antioksidanse.

 

Hrana sa magnezijumom

 

Hrana, poput hleba od celog zrna i žitarica, soja, lima pasulj, avokado, cvekla, repa i suvo grožđe, pomažu u smanjenju krvnog pritiska i smanjuju aritmije tako što šire arterije.

 

Hrana sa sojinim proteinom

 

25 grama sojinog proteina dnevno snižava nivo lošeg holesterola i triglicerida.

 

Tamna čokolada

 

Novija istraživanja pokazuju da tamna čokolada može smanjiti krvni pritisak efikasno kao i najčešći antihipertenzivni lekovi i može povećati dobar a sniziti loš holesterol.