VERDISO

08.02.2023.

 

Verdiso je belo grožđe koje se uglavnom uzgaja u Trevizu, u severoistočnoj Italiji. Njegova najpoznatija primena je kao manji partner za mešanje sa sortom grožđa Glera (Prosecco) u penušavim vinima Conegliano-Valdobbiadene Prosecco, dajući im aromu, kiselost i kompleksnost.

 

 

Verdiso je produktivna sorta koja uživa u sunčanom i suvom okruženju, što objašnjava zašto uspeva u suvim brdima Conegliano i Valdobbiadene. U ovim idealnim uslovima, Verdiso zadržava visok nivo kiselosti, što ga čini idealnim za proizvodnju penušavih vina kao što je Prosecco.

 

Vina Verdiso – pored svoje zaštitne kiselosti – pokazuju karakterističnu mineralnu karakteristiku i blagu gorčinu, iako ona varira u zavisnosti od stila vina. Primeri spumantea i frizzantea imaju note kvasca, svežeg hleba uz arome jabuke i citrusa, i arome zelene paprike i glicinije. Ipak, suva vina od sorte su sveža i citrusna, ali sa zemljanijim aromama lista smokve i ruže.

 

Verdiso se takođe koristi u proizvodnji slatkog passito vina Torchiato di Fregona. U ovom vinu kontrolisanog porekla mora činiti najmanje 30 procenata finalne mešavine, zajedno sa najmanje 30 procenata Glera i 25 procenata Boschera. Ova vina dobijaju mnogo zlatniju boju (u poređenju sa slamnato žutom kod običnih i penušavih vina) i ukuse meda, suvih kajsija i kandiranih citrusa, uz zadržavanje suve završnice.

 

 

Uparivanje hrane sa Verdiso sortom

Verdiso najbolje ide uz

  • Sabljarku u marinadi od limuna
  • Pogačice sa spanaćem i fetom
  • Kozice na žaru sa belim lukom