OLIVELA

16.08.2023.

 

Olivela je sorta crnog grožđa koja se sadi duž jugozapadne obale Italije. Sorta se najčešće koristi zajedno sa vrstama Aglianico i Piedirosso za stvaranje bogatih i pomalo rustičnih crnih vina. Međutim, kada se proizvodi kao sortno vino, Olivela pravi lagano strukturirana, biljna crvena vina sa svežim karakterima crvenog voća.

 

 

Olivela je dobila ime po malim bobicama u obliku masline, koje imaju tendenciju da sazrevaju kasno u sezoni. Sorta tradicionalno  uspeva u toploj klimi Kampanije, gde je dozvoljena u vinima Sannio i Irpinia, i kao manja komponenta za mešanje u proizvodnji Costa d'Amalfi i Vesuvio.

 

Zasad je, međutim, sve manji, jer se ukusi široko pomeraju ka težim vinskim stilovima u ovom delu Italije.

 

Sorta je, međutim, našla novi život u vinogradima Lacija, blizu Rima. Ovde se češće proizvodi kao sortno vino duboke boje, ali niskog nivoa tanina, i ispoljava suptilnu kiselost sa primesama gorčine. Primeri sorti potpadaju pod Lacio IGT denominaciju.

 

Postoji određena konfuzija oko Olivelinog primarnog sinonima, Sciascinoso, koji neki ampelografi smatraju potpuno različitom sortom, što odražava poteškoće u preciznoj identifikaciji sorte grožđa.

 

Uparivanje sa hranom

Olivela najbolje ide uz:

  • Špagete sa školjkama
  • Pečeni losos
  • Gaspaćo (hladnu paradajz supu)