JAPANSKI VISKI

Japanski viski: kako se ova tradicionalna pića probila među najbolje na svetu

Japanski viski dugo je ostajao u senci svojih škotskih i irskih kolega, ali se danas pokazao kao jedan od najboljih na svetu. Kako je ovo tradicionalno piće steklo međunarodno priznanje?

Proizvodnja japanskog viskija počela je još u ranoj fazi 20. veka, ali je bilo potrebno nekoliko decenija da se njegova proizvodnja zaista afirmiše. Kombinacijom japanskih tehnika destilacije i preciznosti koja proističe iz njihove kulture, japanski proizvođači su uspeli da stvore viskije koji su zadivili ukuse širom sveta.

Sa posvećenošću tradiciji i stalnom težnjom ka savršenstvu, japanski destilatori su kreirali jedinstveni ukus koji je postao sinonim za izuzetnost. Danas su japanski viskiji pobednici na međunarodnim takmičenjima i cenjeni su u celoj industriji.

Iako je japanski viski još uvek manje poznat u poređenju sa škotskim i irskim viskijem, njegova popularnost raste. Osvojio je srca ljubitelja žestokih pića širom sveta, koji cene njegovu bogatu i složenu aromu te besprekorni kvalitet. U ovom članku istražićemo kako je japanski viski postigao takav uspeh i otkriti tajne koje stoje iza ovog izuzetnog napitka.

 

Širok asortiman Japanskih viskija u EDISKONT.rs prodavnici

Japanski Viski Kujira Ryukyu 5yo 0.7L 43% 

Kujira Ryukyu 5yo je viski napravljen je od 100% vrhunskog pirinča Indica. Sazrevao je u bačvama od belog hrasta u suptropskoj klimi na južnom kraju Okinave u Japanu više od 5 godina. 

 

Japanski Viski Kaijin Blended 0.7L 40%

KAIJIN na japanskom znači „mornar“. „KAIJIN viski” Masahiro Shuzoa oličava duh poštene izrade, baš kao i „KAIJIN” koji se „bori” u veličanstvenom okeanu, kulturnom simbolu Okinave. 

 

Japanski Viski Kujira Ryukyu Inari 0.7L 46%

Destilerija Masahiro, osnovana 1883. godine, jedna je od najstarijih i najvećih destilerija na Okinavi.

 

Japanski Viski The Shin 10yo Malt 0.7L 48%

The Shin Pure Malt viski je napravio gospodin Ken Usami, glavni blender Shinobu destilerije birajuću najfinije sladne viskije koji su odležali u bačvama od japanskog hrasta Mizunara.

 

Japanski Viski Shinobu Blended 0.7L 43% + 2 Čaše na poklon

Niigata je u Japanu poznata po svoja „Tri bela blaga“, snegu, pirinču i sakijima. Proizveden u Niigati, viski SHINOBU (što na japanskom znači "Tolerancija") ručno je napravio kreativni majstor destilacije, gospodin Usami

 

Japanski Viski Masahiro 12yo Pure Malt 0.7L 43%

Masahiro 12 Years Old Pure Malt viski je destilovan sa 100% sladnog ječma iz najboljih regiona širom sveta i sazreo je u Masahiro destileriji na Okinavi,

 

Uvod u Japanski viski

Japanski viski ima bogatu istoriju koja seže u rane godine 20. veka. Razvoj japanskog viskija bio je snažno influenciran škotskim viskijem, čije je studije japanski inovator Masataka Taketsuru pohađao u Škotskoj. Po povratku u Japan, osnovao je prvu japansku destileriju Yamazaki i počeo sa proizvodnjom japanskog viskija. Japanski viski razlikuje se od škotskog i irskog po svojoj jedinstvenoj metodi proizvodnje i korišćenju lokalnih sastojaka. Japanski destilatori su poznati po svojoj preciznosti i posvećenosti kvalitetu, što se odražava u viskijima visokog standarda.

Japanski viski poznat je po svojoj glatkoći, kompleksnosti i suptilnim ukusima. Većina japanskih viskija je mešavina malt i žitnog viskija, koji su stari u drvenim buradima. Ovaj proces starenja daje viskiju bogate arome i poboljšava njegov ukus. Japanski destilatori teže savršenstvu u svakoj flaši viskija, što se odražava u njihovoj pažnji prema detaljima i pažljivom odabiru sastojaka.

U poslednjih nekoliko godina, japanski viski stekao je međunarodno priznanje i postao sve popularniji među ljubiteljima viskija. Njegova jedinstvenost i izvanredan kvalitet privukli su pažnju svetskih stručnjaka i entuzijasta. Da bismo bolje razumeli kako se japanski viski afirmisao na svetskom tržištu, pogledajmo njegovu istoriju i proces proizvodnje.

 

Istorija Japanskog viskija

Priča o japanskom viskiju počinje sa Masatakom Taketsuruom, koji je bio prvi japanski destilator i osnivač prve japanske destilerije Yamazaki. Taketsuru je početkom 20. veka otputovao u Škotsku da bi se obučavao u umetnosti destilacije viskija. Tamo je upoznao tradiciju škotskog viskija i naučio sve ključne procese i tehnike. Nakon višegodišnjeg studija, vratio se u Japan i osnovao Yamazaki, prvu japansku destileriju.

Destilerija Yamazaki postala je temelj japanskog viskija i postavila standarde za kvalitet i inovacije. Taketsuru je sa sobom donio škotske tehnike destilacije i prilagodio ih japanskom okruženju. Koristio je lokalne sastojke, kao što su japanska šećerna trska i voda iz prirodnih izvora, kako bi stvorio viskije sa jedinstvenim ukusima.

 

Uspon Japanskog viskija na svetskom tržištu

U početnim fazama razvoja japanskog viskija, on je bio posebno popularan unutar Japana. Međutim, međunarodno priznanje japanskog viskija usledilo je tek u 21. veku. Japanski viski je stekao međunarodno priznanje na svetskim takmičenjima, gde su ga stručnjaci i ljubitelji viskija prepoznali kao jednog od najboljih na svetu.

Priznanje japanskog viskija na svetskom tržištu rezultat je više faktora. Prvo, japanski destilatori su se fokusirali na izuzetan kvalitet i preciznost u proizvodnji viskija. Koriste tradicionalne metode destilacije koje su prilagodili svojim potrebama i pažljivo biraju sastojke kako bi kreirali viskije besprekornog ukusa.

Drugo, japanski viski je postao popularan među ljubiteljima viskija zbog svoje jedinstvenosti. Japanski destilatori su se trudili da kreiraju viskije koji se razlikuju od škotskih i irskih viskija i imaju svoj karakterističan ukus. Koristeći japansko šećerno trsje i lokalne sastojke, kreirali su viskije sa suptilnim i složenim ukusima, koje su svetski stručnjaci i ljubitelji viskija cenili.

 

Proces proizvodnje Japanskog viskija

Proces proizvodnje japanskog viskija je precizan i zahteva veliku pažnju na detalje. Počinje odabiranjem najboljih sastojaka, kao što su šećerno trsje, ječam i voda. Japanski destilatori pažljivo biraju sastojke kako bi postigli željeni ukus i kvalitet.

Sledeći korak je mlevenje i kuvanje šećera da se dobije slad. Slad se zatim fermentiše dodavanjem kvasca, kako bi se dobila alkoholna tečnost poznata kao pivina. Ova pivina se zatim destiluje u bakarnim kazanima da bi se dobio viski.

Nakon destilacije, viski se stari u drvenim buradima, gde dobija svoj karakterističan ukus i arome. Japanski destilatori koriste različite tipove buradi, poput buradi od američkog hrasta, buradi od evropskog hrasta i neki čak i buradi od japanskog hrasta. Svako bure daje viskiju različite arome i suptilne note.

 

Popularne Japanske marke i destilerije

Japanski viski je poznat po svojoj raznolikosti i kvalitetu, koje predstavljaju različite marke i destilerije. Među najpopularnijim japanskim markama viskija su Yamazaki, Hibiki i Nikka. Ove marke su poznate po svojoj izuzetnoj kvaliteti i jedinstvenom ukusu.

Destilerije kao što su Yamazaki, Hakushu i Chichibu postale su popularne destinacije za turiste koji žele da upoznaju proces proizvodnje japanskog viskija. Posetioci imaju priliku da obiđu destilerije, upoznaju majstore destilacije i probaju različite vrste japanskog viskija.

Japanski viski u poređenju sa škotskim viskijem

Japanski i škotski viski dele nekoliko sličnosti, ali takođe postoje i razlike između njih. Oba pića su napravljena od slada i poznata su po svojoj bogatoj istoriji i tradiciji. Međutim, japanski viski i škotski viski imaju svoje jedinstvene karakteristike i ukuse.

Japanski viski se razlikuje od škotskog po svojoj nežnosti i glatkoći. Japanski destilatori često koriste mešavinu malt i žitnog viskija, što im omogućava da kreiraju viskije sa suptilnim ukusima. Škotski viski, s druge strane, poznat je po svojoj snažnosti i bogatom ukusu, koji proizilazi iz korišćenja različitih vrsta slada.

 

Nagrade i priznanja za Japanski viski

Japanski viski osvojio je brojne nagrade i priznanja na međunarodnim takmičenjima. Ove nagrade potvrđuju izuzetan kvalitet japanskog viskija i njegovu prepoznatljivost među stručnjacima i ljubiteljima viskija.

Među najpoznatijim nagradama za japanski viski je "World Whiskies Awards", gde su japanski viskiji redovni pobednici. Japanski viski takođe je osvajao nagrade na takmičenjima poput "International Spirits Challenge" i "The Scotch Whisky Masters".

 

Zbiratelji i entuzijasti Japanskog viskija

Japanski viski postao je popularan među zbirateljima i ljubiteljima viskija. Neki japanski viskiji postali su prave retkosti i dostižu visoke cene na aukcijama. Zbiratelji cene jedinstvenost japanskog viskija i njegovu ograničenu dostupnost.

Pored zbiratelja, japanski viski privukao je i veliki broj entuzijasta koji cene njegov ukus i kvalitet. Ti entuzijasti se okupljaju na događajima i degustacijama, gde imaju priliku da probaju različite vrste japanskog viskija i razgovaraju sa majstorima destilacije.

 

Turizam i posete Japanskim destilerijama

Japanske destilerije postale su popularne turističke destinacije za ljubitelje viskija. Turisti imaju priliku da posete destilerije, upoznaju proces proizvodnje japanskog viskija i učestvuju u degustacijama. Destilerije često nude i mogućnost kupovine retkih i ograničenih izdanja viskija.

 

Online prodavnica japanskih viskija – Beograd

JAPANSKI VISKI HORECA - Selekcija japanskih viskija namenjena HORECA sektoru

JAPANSKI VISKI STR - Selekcija japanskih viskija namenjena STR sektoru

JAPANSKI VISKI KANCELARIJA - Selekcija japanskih viskija namenjena sektoru FIRMI KOJE IMAJU KANCELARIJE

 

 

 

Novo
 • Brzi pregled
 • Ubaci u listu želja

Japanski Viski Kujira Ryukyu 5yo 0.7L

6.499,90 RSD

Kujira Ryukyu 5yo je viski napravljen je od 100% vrhunskog pirinča Indica. Sazrevao je u bačvama od belog hrasta u suptropskoj klimi na južnom kraju Okinave u Japanu više od 5 godina. Bogat drvenastom aromom i ukusom tamnog voća. Telo je glatko i meko a završnica slatka.

Novo
 • Brzi pregled
 • Ubaci u listu želja

Japanski Viski The Shin 10yo Malt 0.7L

10.499,90 RSD

The Shin Pure Malt viski je napravio gospodin Ken Usami, glavni blender Shinobu destilerije birajuću najfinije sladne viskije koji su odležali u bačvama od japanskog hrasta Mizunara. „Shin“ znači „Integritet“, jedan od osnovnih principa samurajske tradicije. The Shin Pure Malt viski je dobro izbalansiran između drvenastog ukusa i mirisa sandalovine iz hrasta Mizunara i smelog odležanog slada, koji The Shin Pure Malt viskiju donosi voćne note, sa malo bibera i začina.

Novo
 • Brzi pregled
 • Ubaci u listu želja

Japanski Viski Shinobu Blended 0.7L + 2 Čaše

5.239,90 RSD

Niigata je u Japanu poznata po svoja „Tri bela blaga“, snegu, pirinču i sakijima. Proizveden u Niigati, viski SHINOBU (što na japanskom znači "Tolerancija") ručno je napravio kreativni majstor destilacije, gospodin Usami, pažljivo birajući viski iz nekoliko destilerija. Odabrani viskiji se prvo čuvaju u nekadašnjim bačvama od šerija i burbona, a zatim u buradima od dragocenog japanskog Mizunara hrasta.

Ovaj blended viski sadrži 50% slada i 50% pšenice. Rezultat je jedinstvena fuzija ukusa i dinamična eksplozija na nepcu, ali tako glatka i laka za piće. Potpuno prirodno bez boja.

 

Poklon set sadrži i dve čaše.

Novo
 • Brzi pregled
 • Ubaci u listu želja

Japanski Viski Masahiro 12yo Pure Malt 0.7L

10.199,90 RSD

Masahiro 12 Years Old Pure Malt viski je destilovan sa 100% sladnog ječma iz najboljih regiona širom sveta i sazreo je u Masahiro destileriji na Okinavi, gde subtropsko klimatsko okruženje omogućava viskiju da brže izvuče ukuse iz hrastovih buradi, stvarajući jedinstvene voćne ukuse koje Masahiro viski poseduje.

Ovaj jedinstveni Rjukju viski proveo je najmanje 11 godina u ex-burbon buradima američkog hrasta, a zatim je 12 meseci pre flaširanja odležap u Oloroso Sherry buradima. Ovaj viski odražava posvećenost japanske izrade i 140-godišnju istoriju Masahiro destilerije koja datira još od 1883.

Novo
 • Brzi pregled
 • Ubaci u listu želja

Japanski Viski Kaijin Blended 0.7L

1.999,90 RSD

KAIJIN na japanskom znači „mornar“. „KAIJIN viski” Masahiro Shuzoa oličava duh poštene izrade, baš kao i „KAIJIN” koji se „bori” u veličanstvenom okeanu, kulturnom simbolu Okinave. Ovaj jedinstveni viski je napravljen mešanjem grain viskija i vintage malt viskija, korišćenjem tehnika koje je kompanija negovala više od 140 godina od svog osnivanja 1883.

Laganog, ali bogatog ukusa i egzotične arome koja podseća na tropske krajeve stvaraju harmoničan i elegantan završetak.

Novo
 • Brzi pregled
 • Ubaci u listu želja

Japanski Viski Kujira Ryukyu Inari 0.7L

4.199,90 RSD

Destilerija Masahiro, osnovana 1883. godine, jedna je od najstarijih i najvećih destilerija na Okinavi. Kujira Ryukyu viski je destilovan od 100% vrhunskog pirinča i napravljen od ručno odabranih viskija različite starosti, stvarajući harmonične ukuse i arome. Viski odležava pod stalnim suncem i morskim povetarcem na ostrvu Okinava. Subtropska klima i more obezbeđuju tople i vlažne uslove skladištenja koji ubrzavaju proces sazrevanja, pokazujući jedinstvenost Ryukyu viskija sa suptilnim voćnim, botaničkim ukusima i snažnom teksturom tela.