KONJAK

 

KONJAK: Sve što treba da znate o konjaku - istorija, ukusi i tradicija

Da li ste ikada probali konjak?

Ako vas zanimaju njegova istorija, ukusi i tradicija, onda ste na pravom mestu. U ovom članku ćemo vam predstaviti sve što treba da znate o ovom prestižnom piću. Konjak je francusko alkoholno piće koje je popularno širom sveta zbog svoje jedinstvene arome i oštrine.

Počnimo s istorijom. Konjak potiče iz oblasti Charente u Francuskoj, gde se proizvodi više od 300 godina. Piće je steklo svetsku slavu zbog svoje vrhunske kvalitete i posebnog procesa proizvodnje. Danas je konjak sinonim za prestiž i eleganciju.

 

Ukus konjaka je bogat i složen. U njemu ćete osetiti arome suvog voća, vanile, drveta i začina. To je izuzetno uravnoteženo piće koje se može uživati čisto ili kao sastojak koktela.

 

Konjak takođe ima bogatu tradiciju koja seže unazad vekovima. Proizvodnja grožđa, destilacija i starenje konjaka su pažljivo izvedeni postupci koji se prenose s kolena na koleno. Danas je konjak poštovan i cenjen širom sveta.

Nastavite čitati da biste saznali više o ovom divnom francuskom piću.

 

Šta je konjak?

Konjak je vrsta žestine koja se pravi od destilovanog vina. Nastaje u regionu Charente u Francuskoj, gde se proizvodi već više od 300 godina. Piće je steklo svetsku slavu zbog svoje izuzetne kvalitete i posebnog procesa proizvodnje. Danas je konjak sinonim za prestiž i eleganciju.

 

Istorija konjaka

Istorija konjaka seže nekoliko vekova unazad. Prvobitno je bio namenjen kao lekovito piće, ali se vremenom razvio u luksuzno piće za uživanje. Konjak se počeo proizvoditi u 17. veku u regiji Charente, gde su vinari otkrili da destilovano vino starano u hrastovim buradima postaje sve bolje s godinama. Ovo otkriće je dovelo do razvoja jedinstvenog konjaka, poznatog po svom bogatom ukusu i aromi.

Proizvodnja konjaka

Proizvodnja konjaka je temeljito izveden proces koji zahteva strogo poštovanje tradicije. Prva faza proizvodnje je uzgoj grožđa koje se koristi za pravljenje vina. Grožđe mora biti posebne sorte, koje su pogodne za destilaciju. Nakon uzgoja grožđa, sledi proces fermentacije kako bi se dobilo vino koje će kasnije biti destilovano.

Destilacija je sledeći korak u proizvodnji konjaka. Vino se destilira u posebnim destilacionim posudama, poznatim kao alembici, koji omogućavaju odvajanje alkohola i aroma. Destilacija se izvodi dva puta kako bi se postigao željeni ukus i miris konjaka.

Nakon destilacije sledi proces starenja konjaka. Konjak mora sazrevati u hrastovim buradima, gde dobija svoje jedinstvene ukuse i arome. Zakonodaja nalaže da konjak mora sazrevati najmanje dve godine da bi se mogao nazvati konjakom. Međutim, mnogi konjaci sazrevaju mnogo duže i dostižu vrhunac kvaliteta nakon više decenija starenja.

Različiti ukusi konjaka

Konjak ima bogat i složen ukus koji je teško opisati rečima. Međutim, postoje neki ukusi i arome koje možete očekivati prilikom degustacije konjaka. Među najčešćim aromama su suvo voće, vanila, drvo i začini. Ove arome se razvijaju tokom procesa starenja u hrastovim buradima i daju konjaku njegov prepoznatljiv ukus.

Konjak se klasifikuje prema starosti i kvalitetu. Postoje različite kategorije konjaka, kao što su VS (Very Special), VSOP (Very Superior Old Pale) i XO (Extra Old). Svaka kategorija označava minimalni broj godina starenja konjaka. Na primer, konjak VSOP mora sazrevati najmanje 4 godine, dok konjak XO mora sazrevati najmanje 6 godina.

Kako izabrati pravi konjak

Izbor pravog konjaka zavisi od ličnih ukusa i budžeta. Važno je znati kakav ukus i stil konjaka tražite, kao i koliko ste spremni da platite. Postoji mnogo priznatih brendova konjaka koji nude različite ukuse i starosti.

Pri izboru konjaka preporučuje se takođe proveriti ocene i mišljenja drugih ljubitelja konjaka. Mnogi stručnjaci i poznavalci konjaka redovno ocenjuju i pregledaju različite brendove konjaka, što vam može pomoći pri odlučivanju.

Konjak i tradicija

Konjak ima bogatu tradiciju koja seže vekovima unazad. Proces uzgoja grožđa, destilacije i starenja konjaka odvija se već vekovima i prenosi se iz generacije u generaciju. Danas je konjak poštovan i cenjen širom sveta.

Tradicionalno se konjak pije čist, bez dodataka. To je najbolji način za uživanje u bogatom ukusu i aromi konjaka. Međutim, konjak se često koristi i kao sastojak u koktelima. Neki popularni kokteli koji sadrže konjak uključuju Sidecar, Brandy Alexander i Sazerac.

Kako uživati u konjaku

Uživanje u konjaku može biti prava umetnost. Za najbolje iskustvo preporučujemo korišćenje tulipanastog čaše, koja omogućava konjaku da razvije svoje arome. Pre pijenja konjaka možete ga blago zagrejati u dlanovima, kako bi se oslobodile arome. Zatim polako uživajte u svakom gutljaju, kako biste u potpunosti doživeli njegovu kompleksnost.


Važno je takođe da konjak uživate umereno. Konjak ima visok sadržaj alkohola, stoga je važno biti odgovoran pri uživanju. Preterano uživanje alkohola je štetno za zdravlje i može imati negativne posledice.

Popularni brendovi konjaka

Na tržištu je dostupan širok izbor brendova konjaka. Neki od najpopularnijih i priznatih brendova konjaka uključuju Hennessy, Rémy Martin, Courvoisier, Martell i Hine. Svaki brend nudi različite linije i starosti konjaka, pa je važno istražiti i isprobati različite opcije.

 

Širok asortiman Konjaka u EDISKONT.rs prodavnici:

 

Konjak Courvoisier V.S. 0.7L 

Courvoisier VS (Very Special)  je mešavina konjaka sa kompleksnim voćnim notama i jedinstvenim bogatstvom i dubinom ukusa. 

 

Konjak Metaxa 5 Star 0.7L

Metaxa 5* je grčki liker zasnovan na brendiju koji je odležao 5 godina, pomešan sa muskatnim vinom, mediteranskim biljem i cvetnim ekstraktima.

 

Konjak Remy Martin XO Champagne 0.7L

Remy Martin XO je napravljen od najfinijih Grande i Petit Champagne sorti belog grožđa iz francuske regije Konjak.

 

Konjak Martell V.S. 0.7L

Martell je najstarija kuća na svetu iz regiona Cognac u Francuskoj koja proizvodi konjak i osnovana je 1715. godine.
 

Kulinarske upotrebe konjaka

Konjak nije samo piće za uživanje, već se često koristi i u kulinarstvu. Zbog svojih bogatih ukusa i aroma, često se koristi za pripremu sosova, marinada, deserata i čak mesnih jela. Konjak možete dodati sosu za meso ili ga koristiti za flambiranje jela kako biste dodali poseban ukus.

Zaključak

Konjak je prestižno francusko piće koje ima bogatu istoriju, jedinstvene ukuse i snažnu tradiciju. Bez obzira da li ga uživate čistog ili u koktelu, konjak je definitivno nešto posebno. Sada, kada znate sve što treba da znate o konjaku, prepustite se ovom izuzetnom francuskom žestokom piću i uživajte u njegovom bogatom ukusu i aromi.

  • Brzi pregled
  • Ubaci u listu želja

Konjak Courvoisier V.S. 0.7L

3.278,90 RSD

Courvoisier VS (Very Special)  je mešavina konjaka sa kompleksnim voćnim notama i jedinstvenim bogatstvom i dubinom ukusa. 

Može da se pije čist ili u koktelima.

  • Brzi pregled
  • Ubaci u listu želja

Konjak Metaxa 5 Star 0.7L

1.739,90 RSD

Metaxa 5* je grčki liker zasnovan na brendiju koji je odležao 5 godina, pomešan sa muskatnim vinom, mediteranskim biljem i cvetnim ekstraktima.

 

Broj zvezda u imenu predstavlja godine zrenja brendija.

  • Brzi pregled
  • Ubaci u listu želja

Konjak Remy Martin XO 0.7L

22.489,90 RSD

Remy Martin XO je napravljen od najfinijih Grande i Petit Champagne sorti belog grožđa iz francuske regije Konjak. Karakterističan je po širokom spektru aroma kasno letnjeg voća, u kombinaciji sa bogatim notama belog cveća, kao što je jasmin, dok je završnica baršunasta, bogata i dugotrajna.

Pije se čist, na sobnoj temperaturi, ili sa malo leda, a odličan je uz čokoladne dezerte.

  • Brzi pregled
  • Ubaci u listu želja

Konjak Martell V.S. 0.7L

3.499,90 RSD

Martell je najstarija kuća na svetu iz regiona Cognac u Francuskoj koja proizvodi konjak i osnovana je 1715. godine. Martell V.S. (Very Special) je osnova  njihovog ogromnog međunaronog uspeha. Ima intenzivan ali harmoničan i lepo balansiran ukus sa nagoveštajima voća i drveta.

Može da se pije sam ili u koktelima.