COSMOPOLITAN ČUVENI ŽENSKI KOKTEL

05. 07. 2016

Iako je baza ovog koktela vodka, koja je poznata kao rusko piće, cosmopolitan se smatra pravim ženskim koktelom zbog kombinovanja sa likerom slatkastog ukusa sa notom citrusnog voća i brusnice. Upravo zbog ovakvih svojih sastojaka, postaje jedno od omiljenih pića u Americi, da bi kasnije njegova popularnost osvojila čitav svet.


Stoga Vam predlažemo da u sledećem izlasku naručite ovaj koktel, a u pripremi za žurku sa svog spiska izbacite đus ili tonik koje ćete mešati sa vodkom i nabavite sledeće sastojke, te napravite cosmopolitan koji će sigurno oduševiti sve goste, a posebno devojke, koje obožavaju njegov osvežavajući i slatkast ukus.


Sastojci za koktel cosmopolitan


Kako se pravi Cosmopolitan koktel - ReceptZa jednu čašu cosmopolitan-a biće Vam potrebni:
0,3 dcl vodke;
0,15 dcl Triple sec likera;
15 ml svežeg soka od limete ili limuna;
0,15 dcl soka od brusnice;
Kriška limete ili limuna za ukrašavanje;
Mrvljeni led.


Kao i za sve koktele, i za cosmopolitan se savetuje da birate što kvalitetnija alkoholna pića kako biste postigli što bolji ukus. Zato je važno da, ukoliko ste u mogućnosti, kupite najbolju vodku, koja je ujedno i osnova ovog pića.


Kako napraviti cosmopolitan


U šejker ili čašu za mešanje trebalo bi prvo staviti mrvljeni led, a zatim dodavati sastojke i mućkati ili mešati dok se dobro ne sjedine. Umesto limete ili limuna, nekada možete pokušati i sa pomorandžom ako preferirate nešto slađu verziju ovog koktela – inače se cosmopolitan originalno pravi sa ovim citrusnim voćem.


Sama čaša u koju se sipa cosmopolitan trebalo bi da bude oblika obrnute kupe i u nju nikako ne bi trebalo stavljati ni kockice leda ni mrvljeni led, jer je on već sastojak koktela u šejkeru i ne služi za posluženje u samoj čaši. Ivice čaše treba ukrasiti kriškom limuna ili limete, po želji.


Zanimljivosti o cosmopolitan koktelu


Cosmoplitan koktel nastao je u osamdesetim godinama prošlog veka u Americi kao jedna od mnogobrojnih verzija mešavine pića sa vodkom kao osnovom. Za njegovu popularnost, međutim, zadužene su devedesete godine dvadesetog veka – razlog što cosmopolitan postaje neverovatno poznat i tražen deceniju nakon svog postanka treba pripisati isključivo seriji „Seks i grad“.


Čuvena Njujorčanka Keri i njene tri prijateljice često piju cosmopolitan u seriji, a kako je njegov naziv ujedno i naziv poznatog modnog časopisa, to se ovaj koktel smatra posebnim „modnim“ pićem koje obožavaju manekenke, modni kreatori i novinari i ljudi od stila uopšte.


Upravo iz tog razloga, cosmopolitan postaje jedan od omiljenih „ženskih“ napitaka i ujedno koktel koji pokazuje praćenje dešavanja na svetskoj modnoj sceni od strane onih koji ga naručuju i piju.


U skladu sa svim navedenim, cosmopolitan je bio i inspiracija mnogim modnim stvaraocima, koji su ovaj napitak u čaši koristili kao jedan od motiva različitih dezena za svoje kreacije, kao i proizvođačima parfema, koji su stvarali kolonjske i toaletne vode na bati mirisa ovog koktela.


To su sve bili načini da cosmopolitan postane više od pića koje ćete naručiti u baru ili klubu u toku noćnog izlaska. Kao koktel modne industrije, cosmopolitan je omiljen i svima koji vole modu.

 

  POVEZANI ČLANCI