KAKO PITI VODKU?

05.03.2020.

 

 

Ako niste upoznati sa ispijanjem vodke ili samo želite da naučite kako možete da se pije ovo piće, na pravom ste mestu.

 

Kako piti čistu vodku

 

Prvo što treba uzeti u obzir kada pijete vodku je njen kvalitet. Ako ne želite da zauvek upropastite vodku za sebe, najbolje je da se odlučite za kvalitetnu vodku kada želite da je pijete čistu. Takođe bi trebalo uzeti u obzir od kog sastojka je ona napravljena. Vodka se najčešće destilira iz žitarica poput pšenice, raži ili pirinča, ali može se destilirati i iz namirnica kao što su krompir, kukuruz, repa, voće (jabuka ili grožđa) ili čak iz mleka ili javorovog sirupa. Vodka napravljena od krompira, kao na primer Luksusowa, ima kremasto telo i suptilan zemljani ukus. Vodka na bazi kukuruza obično je slađa. Pšenične vodke, kao što su Grey Goose ili Absolut, kremaste su i viskozne i čistog ukusa. Vodka na bazi raži, poput Belvedere, ima pikantan ukus. Ali za pravljenje većine vodki koristi se mešavina zrna žitarica za postizanje konzistentno neutralnog proizvoda. Vodke od mešanih zrna su na primer Smirnoff i Stolichnaya.

 

Sledeći korak za pravilno pijenje vodke je najvažniji: ohladite je. Najbolji način za hlađenje vodke je jednostavno držati je u zamrzivaču. Hlađenje vodke uklanja oštre arome i omekšava ukus alkohola.

 

Kako se pije vodka u Rusiji

 

U Rusiji se čista vodka uvek servira uz obrok ili zakusku, kao na primer dimljenu ribu, kisele krastavce, sveže krastavce, meso, kobasice i masline. Ako želite da pijete vodku kao što se pije u Rusiji, uzimajte po zalogaj hrane između gutljaja vodke.

 

 

Kako koristiti vodku u koktelima

 

 

Ako ne želite da pijete čistu vodku, možete je mešati u razne koktele koji će sakriti ili pojačati njene ukuse. Da biste napravili piće poput Cosmopolitana, Vodka Gimleta, Lemon Dropa ili francuskog Martinija, trebaće vam led, presa za citruse i šejker. Ovaj stil voćnog koktela maskira alkoholni ukus i osvežavajuć je i izuzetno pitak. Vodka je takođe baza u raznim koktelima kao što su White Russian, Mudslide i Chocolate Martini. Ovi kokteli uopšte nemaju ukus alkohola pa budite pažljivi sa njima. Ako volite da pijete čistu vodku, postoji dosta koktela sa intenzivnim ukusom vodke - Martini, Vesper ili Dirty vodka Martini. Ali, napoznatiji kokteli od vodke su Bloody Mary, koji je postao standard za vreme takozvanog branča, i Moscow Mule, poznat po sjajnoj bakarnoj šolji u kojoj se servira.