BLOODY MARY - CRVENA BOJA ZA POTPUNI UŽITAK

08. 08. 2016

Koktel koji se izdvaja po svojim neobičnim sastojcima od ostalih svakako je Bloody Mary, mešavina vodke i različitih dodataka koji mu, pored boje, dodaju i aromu.


Svi kokteli teže, mahom, slatkastim ukusima, poput koktela Cuba Libre, na primer, očaravaju nas bojom, poput Blue Frog i Blue Lagoon koktela, izuzetno su moderni, poput Cosmopolitan-a ili pak jaki, gorkasto-kiselog ukusa, kao što je Margarita.
Bloody Mary, pak, zbog paradajza kao baze za njegovu mešavinu važi i kao lek za mamurluk, te je naizgled bezopasan – ukoliko se, naravno, pravi bez vodke. U tom slučaju se zove „Virgin Mary“ ili „Devica Marija“, odnosno „Bloody Shame“ ili „Krvavi sram“.


Kako je nastao ovaj koktel i njegovo ime?


Bloody Mary je koktel koji je dobio ime po kraljici Mariji I koja je vladala Engleskom i u istoriji bila i ostala upamćena kao Bloody Mary, odnosno Krvava Marija, zbog surovog progona i ubijanja protestanata. Takođe, Bloody Mary je i naziv fantastične ličnosti koja je zamenjivala zlog duha koji se pojavljuje u ogledalu i proganja ukućane.


Sam koktel, po legendi, u verziji u kojoj ga i danas pijemo napravljen je u Parizu krajem dvadesetih godina prošlog veka. Priče o njegovom nastanku se razlikuju, pa ga neki vezuju za pisca Ernsta Hemingveja, čuvenog pisca, kome ovo piće zaista jeste bilo omiljeno i koji se, ponovo prema pričama, hvalio kako je on zaslužan za popularizaciju Bloody Mary u Evropi i svetu.


Sa druge strane, glumac Džordž Džesel tvrdio je kako je upravo on ovaj koktel napravio, dodajući mešavini vodke i paradajza i druge arome, čineći ukus jačim, te da je sam zaslužan i za popularnost Bloody Mary.


Sastojci za koktel Bloody Mary


Za jednu čašu Bloody Mary koktela biće Vam potrebni:
-100ml soka od paradajza, gustog, ali nikako onog sa delovima kožice ili semenkama;
-40ml vodke;
-četvrtina soka od jednog limuna (može i limete) bez pulpe;
-5 kapi Worchester sosa za puniji ukus;
-5 kapi Tabasco sosa;
-so;
-biber;
-malo celera i celer za dekoraciju.

 

Kako se pravi koktel BLOODY MARY - sastojci i uputstvo


Neke od ovih sastojaka – ili čak sve, ukoliko ste gurman – možda već imate kod kuće te Vam neće biti problem da Bloody Mary napravite već odmah. U suprotnom, moraćete da nabavite baš sve gore pomenuto, pogotovo oba sosa, ako želite pun ukus ovog koktela. Možete ih kasnije iskoristiti u ishrani, pošto sigurno nećete potrošiti sve.


Kao što vidite, svi sastojci su, bez vodke, idealni i za mamurluk nakon lude noći, te će Vam svakako i nadalje koristiti.


Kako se pravi koktel Bloody Mary?


U usku čašu – može i ona uže valjkaste forme, kao za sok – ubacite oko sedam kocki leda ili mrvljeni led, te nalijte vodku, sok od paradajza, limun i ostale sastojke, i dobro promešajte. Ukoliko ovu smešu za Bloody Mary pravite u šejkeru, ukus će biti mnogo bolji.


Za početnike u pravljenju ovog koktela savetujemo da dobro paze kada dodaju so i biber, te da za početak unesu samo nekoliko zrna ovih začina u koktel, kako bi kasnije mogli da Bloody Mary podešavaju prema svom ukusu.

  POVEZANI ČLANCI